-- OGLAŠEVANJE --

Posebna moč otroških risbic in misli, ki med ljudi prinesejo dobro voljo

-- OGLAŠEVANJE --

Samo otroci nas držijo pokonci je akcija, v kateri vsako leto sodeluje vse več zavodov, društev, šol, vrtcev in posameznikov. Gre za večgeneracijski projekt, kjer otroci z risbicami in pozornostmi polepšajo dan tistih, na katere ob praznikih prevečkrat pozabimo.

Skozi življenje so starejši tisti, ki ponavadi obdarujejo najmlajše in jim privabijo nasmeh na obraz. Koordinatorka projekta je Manja Vozel, pomočnica ravnateljice v Vrtcu Trbovlje, ki je pred leti dala podala pobudo za otroško obdarovanje starejših s pomočjo risbic z lepimi željami. “Ideja se je porodila iz besed starih staršev, ki jih mnogokrat slišimo: “Samo otroci nas držijo pokonci.””

Prvo leto akcije, so otroci iz Vrtca Trbovlje razveselili prebivalce Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje. “Otroška energija marsikomu, da novih moči in nov zagon za naprej, nas spomni na čase brezskrbnih dni ali pa opomni posameznike, da niso sami,” Vozlova pojasni razlog projekta, ki bo letos potekal že četrto leto zapovrstjo.

Da je akcija takoj priletela na plodna tla, potrdi tudi direktorica Doma starejših v Trbovljah Danica Hren: “Starejši imajo radi otroke. Srečanje z njimi jim vedno pomeni veliko. Stanovalci, ki imajo težavo z demenco, vidijo v vrtčevkih otrokih svoje otroke, ko so ti bili majhni in pri tem obudijo kakšen spomin ter narišejo nasmehe na obraze naših stanovalcev, ki obiske vedno z nestrpnostjo pričakujejo.”

Dobre volje ni ustavila niti korona

Danica Hren, direktorica Doma upokojencev F. Salamona v Trbovljah

Leta 2020 so starejši po domovih za upokojence bili zaprti, odmaknjeni od sveta. Zaradi izolacije, ki je bila takrat nujna za preprečitev koronavirusa med najbolj ranljivo skupino, je prišlo do novih ovir v projektu. Ampak to akcije ni ustavilo, ravno nasprotno. Rodilo se je sodelovanje z drugimi enotami vrtca, zavodi, društvi, šolami, družinami in posamezniki. S pomočjo lokalnih organizacij so izdelali prisrčen video za starostnike in širšo populacijo, na katerem so ob umetninah najmlajših posneli tudi dobre želje in misli.

Vsako leto razdelijo več risbic

Vsako leto se je tako projekt nadgradil, vključili so vse več organizacij, posameznikov in tistih, ki dobre misli še kako potrebujejo. “Idejo smo poizkušali čimbolj razširiti in približati ljudem, da vsak prejme vsaj eno risbico in lepo misel ter, da skupaj preženemo žalost in samoto, ter tako drug drugemu pokažemo da nam je mar,” pove mati projekta in doda, da so lani zbrali preko 700 risbic, ki so nastale izpod rok malih umetnikov trboveljskih in zasavskih vrtcev, osnovnih šol, OŠ Slavka Gruma Zagorje ter izpod rok družin in posameznikov.

Dogodek tokrat v drugi polovici decembra

 

Letos okrog božiča bo skupina vrtčevskih otrok v spremstvu dobrega moža že tradicionalno obiskala DUFS Trbovlje in za starejše občane pripravila prav posebno točko, ki pa naj zaenkrat ostane presenečenje. Prav tako se bodo tudi letos predale risbice VDC Zasavje, Rdečemu križu Trbovlje, CSD Zasavje in posameznikom, v želji, da se v družbi širi sodelovanje in povezovanje.

Risbica za darilo dobiva z leti vse večji pomen

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Nova direktorica zagorske knjižnice se bo osredotočila na ranljive skupine

Svet knjižnice je na svoji aprilski seji za novo direktorico knjižnice izbral kandidatko Tadejo Casagrande. S programom dela in načrtom razvoja zavoda za novo...
-- OGLAŠEVANJE --