-- OGLAŠEVANJE --

Poletno branje: kaj priporočajo zasavski knjižničarji

-- OGLAŠEVANJE --

Dopustovanje, če le gre, nekje v senci, bližini morja, s hladno pijačo na dosegu roke. Za marsikoga pa tudi dobro knjigo v roki. Ker je poletni čas za mnoge edino obdobje v letu, ko v miru lahko požirajo vrstice leposlovja, smo v zasavskih knjižnicah preverili, kaj bi tokratno poletje ponudili v branje Zasavcem – izmed domačih, zasavskih avtorjev. Brez dvoma med njimi letos prevladuje Roman Rozina s kresnikom nagrajenim romanom Sto let slepote, a je na izbiro še marsikaj drugega … 

Priporočilo Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje

Roman Kukovič: Tisti njihovi srebrni glasovi (Zgodba o delovanji mladinskega pevskega zbora »Trboveljski slavček« od leta 1927 do leta 1941)

Roman se začne na železniški postaji v Trbovljah, kjer neznanec s kovčkom v roki išče prevoz do mesta. Ta neznanec je osrednji junak romana, Avgust Šuligoj, primorski učitelj in glasbeni pedagog z izredno močnim socialnim čutom. Na vodenski osnovni šoli, kljub nasprotovanju rudniškega ravnatelja Kruga, ustanovi mladinski pevski zbor. V romanu so dogodki postavljeni v čas svetovne gospodarske krize, ki v zasavskih krajih privede do znamenite rudarske stavke 3.7.1934, ki je bila prva gladovna stavka v Sloveniji.

Knjiga je več kot prikaz delovanja najuspešnejšega predvojnega slovenskega pevskega zbora, je tudi prikaz življenja v Trbovljah v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Uroš Zupan: Sedeti v temi

V knjigi Sedeti v temi, se avtor posveča glasbi  ter spominja rojstnih Trbovelj, kot jih je doživljal v otroštvu. Poudarek je predvsem na popularni glasbi, kot tisti umetnosti, iz katere se je njegova generacija naučila več, kot se je kadarkoli naučila v šoli. Pisanje niha med nostalgijo in delavskim humorjem.

Zupan nas s svojim umirjenim občutkom za jezik in pripoved vodi od glasbenega komada, ki ga je nekoč slišal, preko vprašanja zakaj je spet strmoglavil v svet vinilnih plošč, do vsakoletnega vprašanja med Trboveljčani »Kam grš  z nou let?«

Knjiga je dokaz, da je mladost lahko neizčrpen vir pripovednega navdiha …

Bogdan Barovič: Barabe živijo dolgo

Roman Barabe živijo dolgo je kriminalka današnjega časa. Dogaja se v krajih, ki jih poznamo: Ljubljana, ob Bohinjskem jezeru(v hotelu Jezero), od Vrbskem jezeru, v Ženevi, Puli.. Tudi osebe, ki sicer ne nastopajo s pravimi imeni in priimki, so nam, vsaj po funkciji, znane: uradni lobist, raziskovalna novinarka, direktor, minister.. In glavni zaplet: denar, kriminal, korupcija na vseh nivojih, seks, umori.

In če je v romanu samo zrno resnice, in verjetnost, da je temu tako, je velika, smo kot družba in država v globinah, kjer ne bi želeli biti. Kriminalka je napeta, prebrana »na dušek«, ves čas se sprašujemo – kaj pa če je čisto vse res?

Priporočilo Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik

Roman Rozina: Sto let slepote

Gre za rodbinsko sago o družini Knap, v katero so vpleti številni dogodki iz dejanske zgodovine Zasavja 20. stoletja. Pester nabor raznovrstnih likov je postavljen na ozadje zasavskih rudarskih revirjev, od vzpona rudnikov do njihovega zaprtja, osrednji junak, slepi Matija, pa se rodi ravno v času, ko se zaradi rudniških izkopavanj začne pogrezati družinska hiša.

Roman Kukovič: Škržati z Lavande

Za nekoga lahkotna poletna ljubezenska zgodba, za druge roman z večplastnimi dilemami. Glavna junaka se srečata na samotnem otoku, kjer cveti sivka (lavanda), pojejo škržati in pripeka sonce. V samoti, kjer govori le tišina, se rodi privlačnost med moškim in žensko. Toda tu so leta in grenke življenjske izkušnje …

Boris Karlovšek: Stoja na krogu

Biografski roman Stoja na krogu Borisa Karlovška, sicer nekdanjega Radečana, pripoveduje, kako se je avtor kot mladenič z diplomo prava v času svojega pripravništva dnevno srečeval z legendo slovenskega športa, Leonom Štukljem. Tako je nastala literarizirana biografija, ki bralcu razgrinja Štukljevo športno plat in vse pomembne športne mejnike, na drugi strani pa je avtor poskušal literarno prikazati še drugo, človeško plat našega olimpionika.

Priporočilo Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje

Roman Rozina: Sto let slepote (opis vsebine je zgoraj)

Valerija Skrinjar Tvrz: Zmajeva kri

S trilogijo Zmajeva kri je pisateljica prikazala zgodovino premogovništva v zagorskem rudniškem bazenu in svoje delo zasnovala tako obširno, da zasluži podnaslov “knapovska saga”, saj sega njegov pripovedni lok od začetka 18. stoletja do 2.svetovne vojne in še čez do zaprtja rudnika. Gre za zgodovinski spomin na prvi zagorsko-zasavsko-slovenski energetski izvir, ki je sprožil prometno in industrijsko revolucijo na Slovenskem v 18. stoletju.

Goran Ajtič: Njegovo mnenje

V središču umetniškega sveta spoznamo Norberta Lansa, svetovljanskega pisatelja hedonističnih nazorov, ki mu v življenju prav nikoli ni dolgčas. Njegova pot je pot nenehnega ustvarjanja, slave, zabav, užitkov in neskončne samozavesti … dokler se ne zgodi nekaj, česar se ni nikdar nadejal. Nekaj, kar mu bo življenje postavilo na glavo in ga za vedno zaznamovalo.

Priporočilo Knjižnice Litija

Roman Rozina: Sto let slepote (opis romana zgoraj)

Bolj ko je komat okrancljan, bolj konj z veseljem vleče

V poletje 2021 smo stopili z novo knjigo spominov o furmanih, delu s konji in obrtnikih povezanih z njimi. V zgodbah in spominih odkrivamo življenje, delo, druženje in izjemno povezanost med ljudmi iz sredine 20. stoletja. Knjigo je uredila Andreja Štuhec, prispevke oz. zgodbe je prispevalo prek 70 ljudi. Po knjigi radi posegajo starejši, pa tudi mlajši, ki imajo radi preteklost in dediščino litijsko šmarskih krajev.

Ida Dolšek: Mostovi časa

Mostovi časa so monumentalno delo, kjer so na 800 straneh in z bogatim slikovnim gradivom predstavljena pričevanja in spomini 46 pripovedovalcev, večinoma domačinov, ki se v svojih pripovedih spominjajo življenja v Šmartnem ali Slavka Gruma. Zbrane pripovedi nas popeljejo po mostovih časa tja do prve polovice 20. stoletja in še dlje. Knjiga je izšla jeseni 2021.

Sabina Štrubelj: trilogija Hotel Lavanda 

Mlada slovenska avtorica iz Kresnic, Sabina Štrubelj, je letos izdala tretji del serije o Hotelu Lavanda: prvi del je izšel leta 2015, drugi del, Poslednja skrivnost 2020 in letos še tretji, Nazaj domov. Nazaj domov je zaključek serije romantičnih pustolovščin z vonjem po sivki. 

Nejka Omahen: Vihar v meni

Ob koncu pa bi spomnili še na Nejko Omahen Šikonja, ki je mladost preživela v Šmartnem pri Litiji in bila izjemno priljubljena mladinska avtorica. Po osmih mladinskih in otroških knjigah je letos izšlo novo mladinsko delo, Vihar v meni. Zakaj si želi biti Tjaša nevidna? Je Viktorija res boljša od drugih? Je Urbanova strast še vedno nogomet? V koga se zaljubi Anej? Kakšne skrbi ima Erika, koga ne mara in kdo ji je všeč? In kaj se plete po glavah staršem in učiteljem? Seveda je povsem nemogoče, da najstniki na koncu šolskega leta ne bi bili drugačni kot na začetku.

SORODNI ČLANKI:

Po dopustniško branje se odpravite še pravi čas

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --