-- OGLAŠEVANJE --

Podražitev zagorske kolesarke bo pod drobnogled vzela komisija

-- OGLAŠEVANJE --

Da gre za preveliko in netransparentno podražitev pri kolesarski stezi Zagorje je ocenil občinski svetnik SLS Primož Jelševar in na prvi jesenski jesenski seji so tako sklenili, da se ustanovi komisija. Poleg Jelševarja je župan Matjaž Švagan predlagal še Sašo Jerman iz Zagorje gre naprej in Blanko Razpet iz Svobode. A na novembrski seji se je zgodilo presenečenje in posledično enouren prepir iz naslova imenovanja komisije, postopkov, politiziranja …skratka nič vsebinskega.

Švagan Jelševarju očita politiziranje, svetnik županu pa netransparentnost

Seje občinskega sveta običajno vodi župan, razen kadar je ta odsoten. A tokrat je bilo drugače. Vodenje seje je tokrat prevzel Janez Vovk zagorski podžupan, ko smo Švagan vprašali zakaj – posebnega razloga ni imel.

V ponedeljek naj bi svetniki obravnavali 9. točk na redni seji, a ustavilo se je že na začetku pri poročilu župana, ko se je debata usmerila v, na zadnji seji s sklepom določeno komisijo, ki bo pod drobnogled vzela 8-milijonski projekt kolesarske steze v Zagorju. Na presenečenje svetnikov, saj tega ni bilo na dnevnem redu, je župan predlagal še dodatne člane v komisijo, kot nam je povedal, zato ker želi, da so v komisiji zastopane vse stranke.

Županovo potezo je popolnoma drugače ocenil Jelševar, ki je prepričan, da župan namesto, da bi komisijo sestavljala zgolj opozicija, dodaja člane iz lastne koalicije. »V preiskovalnih komisijah velja demokratičen standard, da tiste, ki se jih preiskuje, se tudi izvzame iz konteksta. Da to vodi koalicija,« je prepričan Primož Jelševar, ki pravi, da želi preveriti ali je bila podražitev smotrna in realna ter z zaključki komisije občanom predstaviti, zakaj so se dela za več kot milijon evrov podražila. Ne očita napak v postopkih, bolj kot kaj drugega, nam pojasni opozicijski svetnik, je občina premalo transparentno predstavila podražitev in dela, ki so nastala naknadno. A dokler ne pregledajo dokumentov, je težko govoriti, kakšni bodo izsledki.

Na zagorskih sejah vse bolj burno

Tako je zapisal SLS-ov svetnik Jelševar po ponedeljkovi seji: “Včerajšnja seja Občinskega sveta v Zagorju je v celoti razgalila strah 30 letne vladavine ekipe župana Matjaža Švagana, da bi preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena za nadzor nad porabo proračunskih sredstev projekta Kolesarska steza Zagorje-Orehovica lahko ugotovila morebitne nepravilnosti.”

Švagan na tej točki odgovarja, da občina brez soglasja svetnikov podražitev ne bi mogla pokriti, saj je potrebno spreminjati investicijske plane, tudi prerazporejati proračun – vse to pa morajo potrditi svetniki. In, čeprav je podražitev nepričakovana, nam je župan zagotovil, da bo občinski proračun to v naslednji dekadi občutil le kot 100.000 evrsko odplačilo na posamezni proračun. Da pa bodo investicije v Zagorju v prihodnji letih resda okrnjene. Povprečnine, ki jih država namenja občinam in na drugi strani stroški, ki jih morajo občine pokrivati bodo zarezale v del občinskega prihodka, ki je namenjen investicijam.

A, če se vrnemo h komisiji in jabolku spora. Svetniki SLS očitajo županu tudi, da je s predlaganimi novimi imeni v komisiji kršil poslovnik – in, ko je enakovredno storil svetnik Jelševar; torej predlagal še dva člana v komisijo, tega predsedujoči ni podal na glasovanje.

Nova imena svetniki potrdili v občinski svet, a se je župan naslednji dan premislil

Zaradi večine, ki prikimava županu je bil nov sklep o komisiji vseeno sprejet, sicer le s 13 glasovi. Je pa Matjaž Švagan prihodnji dan poklical Jelševarja in poskusil zgladiti zadeve glede komisije. A Jelševar, ki je županovo gesto sprejel kot dobro, sprememb ne odobrava. To kar je bilo sprejeto na svet, naj ostane, je prepričan. In ob tem še zagotovil, da bo svoje delo v komisiji, kateri bo predsedujoči, opravili vestno in na koncu javnost seznanil z izsledki, ki jih bo preiskovanje projekta prineslo.

Za naš portal je zagorski župan zagotovil, da bodo člani komisije, čeprav so v sklepu navedli le finančna poročila, imeli dostop do vseh papirjev in dokumentacije, vezane na gradnjo najdaljše kolesarske steze v Zasavju.

Poleg Švagana v Zagorju tokrat tudi novi obrazi

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --