Podeljeni so nazivi najzaslužnejšim zasavskim prostovoljcem

0
1891

Zadnje dejanje izbiranja najboljših prostovoljcev, je bila podelitev v Kulturnem centru v Litiji. Najzaslužnejšim prostovoljcem, prostovoljkam, organizacijam in projektom iz zasavske regije so podelili nazive Prostovoljec zasavske regije 2022, Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 in Prostovoljski projekt zasavske regije 2022.

Letos so nazive Prostovoljec zasavske regije 2022 prejeli prostovoljci in prostovoljke po posameznih občinah, naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 in Prostovoljski projekt zasavske regije 2022 pa je prejela ena organizacija in en projekt za celotno regijo.

Naziv Prostovoljec zasavske regije 2022 so prejeli: Andrej Ferk iz Hrastnika, Brigita Rozina iz Litije, iz Zagorja ob Savi je naziv prejel Alojz Klančišar, iz Trbovelj pa Bogdan Žibert.

Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije je prejela Zasavska ljudska univerza, naziv Prostovoljski projekt zasavske regije je prejel projekt Urlaub na vasi, Kulturno društvo Podkum.

V imenu Andreja Ferka je priznanje prevzel Slavko Draksler.

Andrej Ferk je že 34 let član Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik in predan svojemu poslanstvu. Kljub zaposlitvi v gasilski organizaciji je glavnino svojega dela opravil kot prostovoljec. Kot predsednik PGD Hrastnik je poskrbel za obnovo in energetsko sanacijo gasilskega doma, aktivno pa sodeluje tudi pri dogovorih za postavitev novega gasilskega doma. Težko je ubesediti in samo s številom opravljenih prostovoljskih ur zajeti vse kar je v svojem dosedanjem delu opravil za dobrobit gasilstva, krajanov in občine. Vse te ure so nekje zapisane, vendar vsi, ki ga poznajo vedo, da je prostovoljstvo njegov način življenja, kar ni merljivo z urami.

Brigita Rozina

Vsestranska prostovoljka Brigita Rozina deluje na različnih področjih. V okviru Univerze za 3. življenjsko obdobje izvaja projekte, ki osveščajo posameznike o pomembnosti zdravega načina življenja in pomembnosti prostovoljstva. Že od samega začetka, od leta 2017, je vključena kot prostovoljka v projektu Prostofer na področju občin Litija in Šmartno pri Litiji. Vsako leto sodeluje tudi v akciji Manj svečk za manj grobov. Tako je v letu 2022 v okviru svojega prostovoljnega dela in ob sodelovanju drugih članic Društva U3, podala pobudo za izvedbo poslikav savskih prodnikov, ki so bili namenjeni prav tej akciji.

Bogdan Žibert

Prostovoljec Rdečega križa Trbovlje je že več kot desetletje Bogdan Žibert. Je deloven in izjemno iznajdljiv, zato je bil v začetku njihove skupne poti pleskar, gradbenik, vodovodar,… skratka, prelevil se je v obrtnika, ki so ga v tistem trenutku potrebovali. A ker so ugotovili, da je človek, na katerega se lahko zanesejo, so ga vključili tudi v druge aktivnosti. Razdeljevanje viškov hrane je bila le ena od njih. V zadnjih letih je sodeloval pri čisto vseh dostavah hrane. V OZRK Trbovlje pravijo, da je Bogo, kot ga kličejo, človek, ki ne sili v ospredje, deluje »v ozadju«.

Alojzij Klančišar

Alojzij Klančišar deluje v več nevladnih organizacijah kjer kot prostovoljec preživi večino svojega prostega časa. Če ga vprašate v katerih organizacijah je aktiven vam pogosto ne bo znal odgovoriti, saj jih je toliko. Kot vodnik reševalnega psa pomaga pri iskanju pogrešanih oseb, izvaja usposabljanja lastnikov, vodnikov in reševalnih psov za iskanje. Kot policijski veteran in vodnik reševalnega psa svoje znanje prenaša tudi na osnovnošolce. S psi obiskuje tudi stanovalce v domovih za starejše in jim tako lepša dneve. V sodelovanju z Rdečim križem organizira različne prireditve za pomoč pomoči potrebnim.

 

O prejemniku priznanja Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022

Zasavska ljudska univerza s kulturo vseživljenjskega učenja že več kot 62 let spreminja življenja ljudi vseh starostnih skupin na bolje. Spodbujajo večgeneracijsko sodelovanje in skrbijo za socialno vključevanje ranljivih skupin. S spodbujanjem prostovoljstva so začeli v letu 2017, ko je se je začel projekt Večgeneracijski center Zasavje in  s to prakso vztrajno nadaljujejo. Poleg prizadevanj v skupnosti, si prizadevajo tudi za to, da bi bila izkušnja njihovih prostovoljcev kar se da izpolnjujoča in prijetna za vse udeležence. Prostovoljcem ponujajo različne priložnosti za sodelovanje in poskrbijo, da jim zagotovijo potrebne vire in podporo, da so v svojih vlogah kar se da uspešni.

O prejemniku priznanja Prostovoljski projekt zasavske regije 2022

Urlaub na vasi je počitniški program, katerega glavni namen,  je otrokom popestriti počitnice, jih kaj naučiti in prebuditi ustvarjalnost. Najpomembnejše je, da preživijo dan in teden brez telefona, računalnika, televizije ali drugih elektronskih naprav. Cilj programa je otroke naučiti spoštovanja, sodelovanja z drugimi udeleženci, iznajdljivosti in dela v timu, zato program sestavljajo delavnice, kulturne  dejavnosti, družabne, tekmovalne in športne igre. Obiskujejo jih otroci iz domače občine in drugih okoliških občin. V Kulturnem društvu Podkum, ki program izvaja, za počitniški program niso določili cene, saj želijo, da je dostopen vsem otrokom, zato vsi voditelji sodelujejo prostovoljno.

Podprite dobre zgodbe. Izberite najboljše zasavske prostovoljce!