11.6 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoPo socialno pomoč v BMW-ju in z iPhonom v roki

Po socialno pomoč v BMW-ju in z iPhonom v roki

Ena od točk včerajšnje občinske seje v Hrastniku je obravnavala poročila javnih zavodov za preteklo leto. Kot prva, je delovanje zavoda predstavila direktorica Centra za socialno delo.

Ali se na centru odkrivajo zlorabe pravice do socialne pomoči, je zanimalo občinskega svetnika Antona Avblja.

“Večina je upravičenih, a nekateri …”

“Verjamem, da je večina prejemnikov upravičena do socialne pomoči, a nekateri se na center za socialno delo pripeljejo v dragem avtomobilu in z vrhunskim telefonom v roki,” je svetnik pojasnil svoj dvom.

Centri za socialno delo imajo vzpostavljen širok informacijski sistem, ki omogoča vpogled v različne baze podatkov, iz katerih pridobijo informacije o premoženju ljudi. “Če je posameznik torej uradno lastnik nečesa, tega ne more skriti. Problem pa nastane, ko uradno nima zabeleženega premoženja,” je pojasnila Mirjana Kellner, direktorica CSD Hrastnik. V kolikor na centru prejmejo prijavo o zlorabi, jo tudi raziščejo in posredujejo naprej pristojnim organom. “A v prvi vrsti smo tukaj za pomoč ljudem v stiski in ne za preverjanje premoženja,” je dodala direktorica.

Ko je treba, tudi na teren

Delavci centra za socialno delo, kadar je potrebno, izvajajo tudi obiske na domu. Ti se ne izvajajo preventivno, pač pa ob obravnavi posameznega primera, ko se izkaže potreba po tem, je pojasnila direktorica.

V preteklem letu so na CSD Hrastnik obravnavali kar 12.000 vlog za pravice iz javnih sredstev.Povečan obseg dela so imeli tudi zaradi dodatne pravice pri očetovskem dopustu.

Zavod je imel lani, tako kot vseh ostalih osem javnih zavodov, katerih ustanoviteljica oz. soustanoviteljica je Občina Hrastnik, presežek prihodkov nad odhodki.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...