0.6 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualno"Ne čakajte 7 let, kot jaz, preden sem se uprla nasilju moža"

“Ne čakajte 7 let, kot jaz, preden sem se uprla nasilju moža”

"Ne čakajte 7 let, kot sem jaz, preden sem se uprla nasilju moža in sebe postavila na prvo mesto! Bodite borke," je vsem, ki doživljajo psihično in fizično nasilje, na včerajšnji okrogli mizi CSD Trbovlje o nasilju v družini, sporočila nekdanja žrtev nasilja.

“S človekom živiš 30 let, pa ga ne poznaš. Ne moreš verjeti, česa je sposoben,” je začela svojo zgodbo bivša žrtev nasilja, ki jo je tokrat prvič delila javno. Njen mož jo je po svoji upokojitvi prepričal, da pusti službo in se z njim preseli v drugo državo. Takrat se je začelo. “Zapil se je, postal bolestno ljubosumen. Poskusila sem mu pomagati, a ni želel pomoči. Zmerjal me je, ni mi dal denarja, začel je fizično obračunavati z mano, mi grozil z nožem, sekiro, … Sem res tako slaba oseba, da se mi to dogaja,” sem razmišljala.

“Po 7 letih spet lahko mirno spim”

Po 7 letih ji je iz kroga nasilja uspelo izstopiti s pomočjo prijateljev, ki se jim je zaupala. S pomočjo zaposlenih na Centru za socialno delo je dobila voljo in elan, namestili so jo v krizni center, zdaj je v varni hiši. “Spet lahko mirno spim,” pravi.

nasilje-v-druzini
V povprečju se žrtev sedemkrat umika pred nasilnim partnerjem, preden se dokončno odmakne.

Več nasilja nad starejšimi

starejsi

Tudi v zasavski regiji prednjačita psihično nasilje v povezavi s fizičnim nasiljem, manj je zaznanega ekonomskega in spolnega nasilja. V 90 odstotkih primerov so povzročitelji nasilja moški.

Zaskrbljujoče pa se povečuje število žrtev nasilja, starejših od 65 let, do katerih so nasilni partnerji ali otroci. “Brezposelnost je visoka, starejši imajo pokojnine. Imamo primere, ko otroci svojim staršem poberejo ves denar, ti pa nato životarijo s paketi Rdečega križa in Karitasa. Prijav tovrstnega nasilja je malo,” je povedala Marjana Bajda, predstavnica Društva upokojencev Trbovlje. Med žrtvami nasilja so tudi invalidi.

Zahteve po samih peticah

“Imeli smo nekaj primerov pretepenih otrok, pa tudi nekaj otrok z zlomljenimi udi, ki so bili hkrati zavarovani. Čedalje več pa je tudi izvajanja pritiska na otroke, da morajo imeti petice, čeprav so sposobni za trojke. Tudi to je nasilje,” je izpostavila ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Mojca Lazar Doberlet, kjer tako kot v Vrtcu Trbovlje veliko truda vlagajo v izobraževanje in osveščanje zaposlenih in staršev, sodelujejo pa tudi s pristojnimi institucijami.

V zasavski statistični regiji (kamor prištevajo še Domžale in Kamnik) so obravnavali 150 primerov v enem letu, izrečenih je bilo 40 ukrepov prepovedi približevanja. Po podatkih kriminalista iz Policijske postaje Trbovlje Timoteja Funkla so letos do oktobra obravnavali 20 primerov nasilja.

Kam po pomoč

Če ste žrtev nasilja, se po pomoč obrnite na policijsko postajo, center za socialno delo
ali na svojega osebnega zdravnika. Pomoč dajejo tudi nevladne organizacije, kot je Društvo SOS telefon na telefonski številki 080 11 55. Zavedajte se, da pomoč potrebujete in da ste do nje upravičeni. Če ste fizično ogroženi, se lahko za krajši čas umaknete v krizni center, ki deluje 24 ur dnevno, vse dni v tednu. Za daljše obdobje pa se lahko umaknete tudi v varno hišo.

Več prijav nasilja

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

FOTO: Nov oder in scenska tehnika, pa luči …!

Potem ko je KC Delavski dom Zagorje pred tremi leti popolnoma obnovil in zamenjal ozvočenje v dvorani in tako omogočil optimalne pogoje za vrhunski...
X