25 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoPlačam polno, čeprav stojim do Ljubljane!

Plačam polno, čeprav stojim do Ljubljane!

»Hvala, Slovenske železnice, ker lahko že deset let praktično vsako jutro do Ljubljane stojim!« je besno dejala Zagorjanka, ki se že desetletje v službo v Ljubljano vozi z vlakom. Najbolj se veseli šolskih in poletnih počitnic, »takrat si moje noge spočijejo« pravi.

Velja nekako takole: V Hrastniku tisti najbolj srečni še dobijo mesto, v Trbovljah in Zagorju v času jutranje konice ne ostane nič drugega kot »surfanje«. Tako potniki namreč v šali pravijo stanju na vlaku.

Okrog 15 milijonov potnikov se je lani peljalo s slovenskimi vlaki, pravijo na Slovenskih železnicah. V potniškem prometu se uporablja 70 dizelskih in 38 električnih potniških garnitur ter 87 potniških vagonov in 8 lokomotiv. »V uporabi so vsa vozna sredstva, ki jih imamo na razpolago,« na naše vprašanje, ali bi lahko povečali garniture, odgovarja Janez Krivec iz SŽ. Po njegovih besedah največ vlakov in najdaljši vlaki vozijo prav med jutranjo in popoldansko konico.

Če stojim, dobim povrnjeno karto?

Prelepo, da bi bilo res. »Potniški vlaki imajo poleg sedišč predvidena tudi stojišča, zato povračil, po katerih sprašujete, ne izplačujemo,« pojasnjujejo na SŽ.

Na slovenske tire tudi dvonadstropniki

Je pa dobra novica ta, da se načrtuje nakup petindvajsetih novih potniških vlakov, ponosno naznani naš sogovornik, od tega jih bo deset tudi dvonadstropnih. Javni razpis zanje bo objavljen že spomladi. Posodobili bodo tudi obstoječi železniški vozni park, prenovili dizelske motornike ter kupili nove potniške vagone.

Končno tudi internet na vlakih in vstopnice preko interneta

Potniki bodo lahko kmalu dostopali do spleta na vlakih in postajah. Sprva bo to mogoče le na določenih progah, pozneje pa na vsem slovenskem železniškem omrežju. Pred koncem leta pa bo mogoče vozovnice kupovati in rezervirati tudi po spletu ter z mobilno aplikacijo.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X