-- OGLAŠEVANJE --

Opa! 2 milijona evrov namenjenih za zgodbe v srcu Slovenije

-- OGLAŠEVANJE --

V letošnjem letu je bila potrjena strategija za novo programsko obdobje 2021-2027 LAS Srce Slovenije. Razvojni center Srca Slovenije naj bi prejel preko 2,5 milijona evrov, ki jih bodo nadalje razdelili na najbolje ocenjene projekte. Višina sofinanciranja bo odvisna od vrste projekta. 

Višina sofinanciranja je odvisna od projekta

Sredstva, ki jih ima LAS Srce Slovenije na voljo podeljuje Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Evropski sklad za regionalni razvoj. Slabih pol milijona evrov je namenjenih za vodenje in izvajanje strategije, za projekte tako v potrjenem obdobju ostane 2 milijona evrov. “Sofinanciranje je odvisno od projekta, nekje 50.000 evrov na projekt, nekje do 80% mehkih vsebin, če so potrebne investicije pa 65%,” razloži direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, Mojca Štepic. Prioritetna področja, ki so v strategiji, so zelo široka. Vključujejo ranljive skupine, skrb za okolje, elemente trajnosti, zelene zgodbe. Štepic omeni, da bo poudarjena lokalna samooskrba s hrano, tudi turizem.

Prvi razpisi, kot predvidevajo, naj bi bili objavljeni proti koncu tega leta.

Srce Slovenije in LAS Zasavje v skupni projekt povezan z lesom

Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije sicer zajema Občine Litija, Šmartno pri Litiji, Dol pri Ljubljani, Kamnik, Lukovica in Moravče. V potrjeni strategiji imajo že rezervirana sredstva za projekte sodelovanja z drugimi LAS-i. Z zasavskim se tako obeta sodelovanje na temo lesa. “Konkretno z Zasavjem smo se pogovarjali za skupen projekt na temo gozda in lesa. Slovenija je zelo gozdnata. Statistike kažejo, da 60 do 70 % lastnikov gozdov ne ve, kje imajo gozd in ga posledično ne čistijo, se zarašča. Hkrati ga izvažamo v sosednje države, kar pomeni nizko dodano vrednost. Tu imamo surovino in veliko znanja iz tega področja, da bi lahko les uporabljali za polizdelke in izdelke z višjo dodano vrednostjo. Imamo projekt, kjer bi izobraževali lastnike gozdov in pokrili različna področja, v katera se les lahko inkorporira – to so zanimiva področja, tudi kulinarika, moda, šport in podobno,” pojasni Štepic. Širše bodo sodelovali tudi na področju lokalne samooskrbe s hrano.

Vabijo k vpisu novih članov – za soustvajanje lokalnega okolja

Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije trenutno vabi nove člane, da se vključijo. Članstvo je prostovoljno in odprtega tipa, dostopno je vsem pod enakimi pogoji in brezplačno. K sodelovanju vabijo predstavnike javnega, ekonomskega in zasebnega sektorja. “Izjemno smo veseli odziva. Že ob novi ustanovitvi smo imeli 70 pristopnih članov in še se prijavljajo. Veseli nas, da je interes po sredstvih velik,” še zaključi Štepic.

Objavljen razpis, preko katerega gre v Zasavje skoraj 8 milijonov evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --