5 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoOdločeno: Komunalni prispevek bo nižji

Odločeno: Komunalni prispevek bo nižji

Občina Zagorje je na včerajšnji seji občinskega sveta sprejela sklep, da bodo novograditelji odslej plačali nižji komunalni prispevek v primeru gradnje novih objektov ali posegov (pri- ali dozidava, sprememba namembnosti) na objektih, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje. Pocenitev, ki so jo potrdili, bo v povprečju kar 30 odstotna. 

Na višino cene komunalnega prispevka običajno najbolj vpliva velikost gradbene parcele, neto površina hiše in infrastruktura, na katero se bo hiša priključila, namera o samem znižanju pa je bila po poročanju na našem portalu izpostavljena že aprila letos.

Razlogi za pocenitev?

Ideja o znižanju komunalnega prispevka še zdaleč ni sveža, pač pa je na Občini Zagorje zorela že kar nekaj časa. Prepoznali so namreč, da lahko na ta način privabijo več (tudi) mladih, da bodisi ostanejo v zagorski občini bodisi se priselijo, prav tako pa je začrtana sprememba dobrodošla za investitorje s področja gospodarstva. Medtem, ko je Občina Zagorje že vsebinsko obravnavala znižanje komunalnega prispevka v primeru novogradenj, je postopek stekel sočasno z usklajevanjem z obstoječo zakonodajo. Ta se nanaša na Zakon o urejanju prostora iz leta 2018, kateremu je sledila še pripadajoča uredba – spremenjen pravni red je prinesel spremembe tudi na področju komunalnega prispevka. To je (tudi) za zagorsko občino pomenilo, da se je morala lotiti uskladitve obstoječega občinskega odloka z veljavnim zakonom in uredbo; tako so s tem, ko so že delovali v smeri, kako iti nasproti novograditeljem in z birokratskim delom “ubili dve muhi na en mah”. 30 odstotna pocenitev sicer ne zadeva tistih, ki imajo svoje objekte že legalno postavljene, pač pa tiste, ki šele BODO gradili nove objekte.

Del poti do večje razvojne usmerjenosti

Tekom 90-dnevne javne obravnave na Občino Zagorje pripomb ni bilo, pa tudi zagorski odločevalci proti znižanju komunalnega prispevka niso glasovali. Na Občini se sicer zavedajo, da znižanje komunalnega prispevka pomeni manjši priliv v občinski proračun, a večjo težo kot denarju vendarle dajejo ljudem in ekonomskim učinkom; eden od ciljev je namreč tudi omogočanje ugodnejših pogojev, da se zasebniki v večji meri odločajo za gradnjo novega doma v Občini Zagorje, pa tudi pravne osebe za postavitev novih gospodarskih objektov.

SORODNI ČLANKI:

V Zagorju za 30 odstotkov znižali komunalni prispevek

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...