27.2 C
Trbovlje
petek, 23. julija 2021
ZON.siAktualnoOd 1. aprila 11 dnevno zaprtje države, zaprte šole, maske tudi na...

Od 1. aprila 11 dnevno zaprtje države, zaprte šole, maske tudi na prostem

Vlada je danes na Brdu pri Kranju sprejela predlog posvetovalne skupine, da se država za 11 dni zapre – od 1. do 12. aprila. Po tem obdobju naj bi, ne glede na rezultate, ponovno upoštevali vladni semafor, ki naj bi ga dopolnili.

“Državna uprava bo v tem času omejila delo, prešla bo na delo od doma. Apeliramo na delujoč del gospodarstva, da se čim več dela opravi od doma, kjer je prisotnost nujna, pa naj se še bolj dosledno upoštevajo preventivni ukrepi, vključno s testiranjem,” je dejal Janša. Veljavnost sprejetih odlokov je vezana na čas od 1. do 12. aprila, izjema je odlok o prehajanju državne meje, ki stopi v veljavo jutri, razlog zato pa je hitro širjenje okužb na Balkanu.

Minister Počivalšek je predstavil ukrepe za gospodarstvo. Glede ustavljanja gospodarstva je dejal, da se ustavlja večina storitvenih dejavnosti, izjeme pa veljajo za lekarne, bencinske servise, banke, dimnikarje, pošto, servisne dejavnice, gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in drugih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja. Dovoljeno bo pripravljati hrano za dostavo, tudi v menzah – in to brez testiranja. Ob testiranju pa bodo lahko odprte živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, trgovine s področja kmetijstva, tržnice, tehnično blago trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve.

“Ukrepi so zato, da zajezimo prenos okužbe s kapljicami ali preko zraka. Potrebni so, da bo zdravstvo zmoglo, da zaščitimo življenja.” je pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar. Obljubil pa je tudi, da v tem času ne bodo omejevali zdravstva. “Znova smo sprejeli tudi odlok po katerem je na javnih površinah potrebno nošenje mask,” je izpostavil. Izjemi veljata za izvajanje športnih aktivnostih na zelenih površinah, kjer je dovolj prostora, in v prevoznih sredstvih, kjer so osebe iz istega gospodinjstva.

Ukrepi, ki jih je vladi predlagala strokovna skupina

  • Od 1. do 11. aprila se uvede zaprtje države oziroma lockdown. Po tem pa sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bodo tudi dopolnili.
  • Šole bi bile v času zaprtja na daljavo, vrtci in prva triada pa poskrbijo za nujno varstvo. 12. aprila bi znova sledilo odprtje – ne glede na epidemiološko sliko.
  • Gibanje bi omejili na regije.
  • Druženje dveh gospodinjstev bi bilo mogoče na velikonočno nedeljo.
  • Javni promet bi deloval po prazničnem razporedu.
  • Zaposleni bi v tem času v največji možni meri delali od doma oziroma koristili letni dopust. Za izjeme bi bilo potrebno potrdilo delodajalca, da je prisotnost na delovnem mestu nujna.

Šolanje spet na daljavo, nujno varstvo za vrtec in prvo triado

Ministrica Simona Kustec je poudarila, da se do 12. aprila vrača šolanje na daljavo, da pa bodo v vrtcih in prvi triadi zagotavljali varstvo za starše, zaposlene v nujni infrastrukturi. Še naprej bodo delovali tudi programi otrok s posebnimi potrebami, izjema je tudi delo v vzgojnih zavodih. “Vse ostalo se prestavlja na daljavo, šole bodo usmeritve dobile jutri, časa je torej dovolj, da se vsi pripravijo na dober teden izobraževanja na daljavo.” Glede športa je dejala, da ostajajo le izjeme za vrhunski šport in državne reprezentance in primeru mlajših športnikov. Za vse ostale se športna aktivnost ustavlja. Izjema na polju rekreativnih športov pa je, da je dovoljeno gibanje posameznika ali družine na prostem ob upoštevanju ukrepov NIJZ. “Izjema je tudi v primeru velikih mednarodnih tekmovanj,” je še dejala. Evropsko prvenstvo v nogometu (U-21) bo tako lahko potekalo nemoteno naprej.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dejal, da je vlada je naložila predstojnikom organov državne uprave, da naj bo od 1. do 11. 4. na delovnih mestih največ 20-odstotkov uslužbencev.

Zapirajo se smučišča, javni potniški promet po počitniškem razporedu

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je dejal, da je njegovo ministrstvo predlagalo štiri odloke, ki so bili sprejeti. Zapirajo se tako smučišča, javni potniški promet bo potekal v skladu s počitniškim voznim redom, zapirajo se tudi šole vožnje in pripadajoča izobraževanja, prav tako v tem času ne bo tehničnih pregledov, se pa do 9. maja podaljšajo prometna in vozniška dovoljenja. 11 dni bo prepovedano tudi rekreativno letenje.

Nov odlok glede prehajanja meje že danes opolnoči, zaprte regije od 1. aprila

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da odlok glede prehajanja meje začne veljati že ob polnoči. S tem želijo zajeziti odliv ljudi na območje Balkana, kjer je epidemiološko stanje slabo. “Z jutrišnjim dnem ni več dovoljeno potovati v rdeče države. Prav tako za vrnitev v državo ni dovolj več le hiter, ampak zgolj PCR test iz schengenskega območja. Do prvega aprila je še nekaj izjem zaradi šolarjev, po tem datumu bo prehod mogoč le za dvolastnike, za delo ali nujne primere za varovanje življenja.” Odlok o omejitvi gibanja pa začne veljati prvega aprila. Gibanje je omejeno na statistično regijo ne glede na barvo semaforja. Vstopi v državo in prehodi meje statistične regije pa so mogoči za cepljene ali tiste, ki so covid preboleli – oboje v zahtevanem časovnem obdobju. Izjema pa je tudi velikonočni dan, ko se bosta lahko dve gospodinjstvi družili izven regije.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...