17.2 C
Trbovlje
petek, 30. julija 2021
ZON.siAktualnoObglavili so jih, namesto obrezali!

Obglavili so jih, namesto obrezali!

Zaradi neprimernega in nestrokovnega obrezovanja so drevesa na Trgu Franca Fakina pohabljena in tudi nevarna, je opozorila trboveljska županja.

“Nedavno smo bili priča nestrokovnemu obrezovanju več desetletij starih dreves v bližini Lovskega gradiča s strani izvajalca, ki so ga naročili stanovalci bližnjih blokov, ki so tudi lastniki te površine. Gre za iznakaženje in uničevanje dreves,” je ogorčena trboveljska županja Jasna Gabrič, ki takšno nestrokovno obrezovanje ostro obsoja.

Nestrokovno obrezana so nevarna

drevesa v bližini bivše pošte trbovlje
Potrebno je strokovno znanje, ne le izpit za motorno žago.

Obglavljanje dreves ali odstranitev cele krošnje je strokovno nedopustno. Takšno drevo ni le neestetsko, ampak z leti postane nevarno zaradi razkroja lesa ter oslabitve koreninskega sistema, pravi Gabričeva. Nestrokovno obrezovanje krošnje dodatno prispeva k poškodovanosti, v drastičnih oblikah pa lahko usodno oslabi vitalnost drevesa.

Stanovalci so k obrezovanju pristopili samostojno, skrajno neprimerno in s tem uničili nekdaj bogati krošnji obeh dreves, pravijo na občini Trbovlje: “Občina žal nima pravice posredovati na tujem zemljišču, ki je v skupni lasti stanovalcev ali ob stanovanjskih hišah. Lahko pa na takšna nedopustna dejanja opozarjamo.”

Ni dovolj le izpit za žago

Občina Trbovlje je za namene strokovnega in sistematičnega urejanja zelenih površin, v lasti občine, pripravila kataster zelenih površin, ki je osnova za letošnje urejanje teh površin. Hkrati pa v prvem tednu maja pripravljajo izobraževanje za vse tiste, ki skrbijo in urejajo občinske zelene površine ter za upravnike stanovanj.

“Zato takšna dela opravljajo usposobljeni arboristi, ne pa vsakdo, ki ima izpit za delo z motorno žago,” poudarjajo na občini. Kot je povedala dr. Lena Marion iz podjetja Tisa, ki skrbi za drevesa v Ljubljani, dober arborist opravlja delo skoraj brez motorne žage, saj ve, da se debelejših vej (nad 10 cm premera) ne sme odstranjevati, ker so poškodbe za drevo prevelike.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Največ Zasavcev na Hrvaško, le nekaj manj na dopust kar v domače kraje

Na našem portalu smo pripravili anketo, v kateri smo bralce spraševali, kam se bodo letos odpravili na dopust. Kot kaže, večina odhaja ali pa...