-- OGLAŠEVANJE --

Ob pomoči helikopterja “gasili” za vajo, le uro po zaključku pa že zares!

-- OGLAŠEVANJE --

Minulo soboto je prvič v zgodovini Gasilske zveze Trbovlje potekala večja vaja oziroma usposabljanje za gašenje požarov v naravnem okolju s pomočjo helikopterja. Zaradi konfiguracije zasavskega terena je gašenje ob pomoči helikopterja v primeru požara v naravi skoraj neizbežno, kar je potrdil tudi nedavni požar na območju Šklendrovca v zagorski občini, ki se je razvil le uro po zaključku vaje.

Natančno določeno, kaj želijo z vajo doseči!

Cilj vaje, ki jo je organizirala Gasilska zveza Trbovlje, je bil trboveljske gasilce usposobiti za pomoč pri posredovanju helikopterja. “Konkretneje, na vaji so gasilci pridobili znanje s področij zagotavljanja zadostne količine gasilne vode za polnjenje bazena za zajem vode, napeljave cevovoda, varovanja območja preletov helikopterja in priprave terena za pristanek helikopterja, namestitev vreče za gašenje (bambi bucket) na helikopter, vstop in izstop iz helikopterja ter transport gasilcev in gasilske opreme na nedostopna območja s pomočjo helikopterja,” je izpostavil Marko Zaletel, pomočnik poveljnika GZ Trbovlje za izobraževanje, ki je dodal še, da je bil cilj vaje tudi preveriti omenjene operativne postopke, način komuniciranja med posameznimi sektorji in komunikacijo s posadko helikopterja.

Teorija, združena s prakso iz prve roke

Praktični del vaje je bil še dodatno podkrepljen s predavanjem častnika za varnost letenja, stotnika Damjana Bevka iz 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske, na katerem so pridobili teoretične osnove dela s helikopterjem.

Na vaji je sodelovalo 38 gasilcev iz vseh štirih trboveljskih gasilskih društev (PGD Dobovec, PGD Čeče, PGD Klek in PGD Trbovlje-mesto), osem gasilskih vozil in štirje priklopniki, pet inštruktorjev ter tričlanska posadka Slovenske vojske.

 

Znanje iz vaj se vse bolj prenaša v realne situacije

“S to vajo smo v Trbovljah močno okrepili operativno pripravljenost gasilcev za posredovanje na takšnem tipu intervencij, ki so, glede na vremenske razmere, vedno bolj pogoste in verjetne,” pravijo na Gasilski zvezi Trbovlje in poudarjajo, da je zaradi konfiguracije zasavskega terena gašenje ob pomoči helikopterja v primeru požara v naravi skoraj neizbežno.

To zelo nazorno potrjuje tudi včeraj pogašen dvodnevni požar na območju Šklendrovca v občini Zagorje ob Savi, ki se je razvil le slabo uro po zaključku vaje in kjer je, zaradi nedostopnosti terena, možno le gašenje s pomočjo helikopterja.

Brez sodelovanja ni uspeha!

Kako pomembno težo dajejo vaje intervencijskim ekipam za ustrezno pripravljenost, kadar ne gre za vaje, pač pa ukrepanje “tukaj in zdaj”, dokazuje tudi dobro sodelovanje različnih ekip. Trboveljski gasilci so se zato še posebej zahvalili posadki 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske za strokovno izvedbo vaje, tovarišu Andreju Perku iz PGD Postojna, ki je svoje znanje in izkušnje na tem področju, kot inštruktor na vaji, predal gasilcem in tako vajo dvignil še na višji strokovni nivo. “Zahvala gre tudi Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je preko sodelovanja z Slovensko vojsko omogočila uporabo helikopterja za namene izvedbe naše vaje,” s poudarkom hvaležnosti v luči pridobivanja novega znanja in izkušenj zaključujejo na GZ Trbovlje.

SORODNI ČLANKI:

FOTO in VIDEO: Gozdni požar med skalami visoko nad cesto za Savo

Gozdni požar nad zasavko, gašenje s helikopterjem jutri

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --