-- OGLAŠEVANJE --

Ob izlaškem krajevnem prazniku: Naj vladajo strpnost, spoštljivost in prijaznost

-- OGLAŠEVANJE --

Pri spominskem obeležju na Orehovici, ki je delo Plečnikovih učencev, arhitektov Toneta Bitenca in Miloša Lapajneta, so v torkovem dopoldnevu pripravili osrednjo slovesnost ob krajevnem prazniku Krajevne skupnosti Izlake.

Krajevna skupnost Izlake svoj krajevni praznik obeležuje v spomin na dogodke iz 2. svetovne vojne na območju Orehovice. 17. maja 1944 so borci Šlandrove brigade iz zasede napadli in uničili vozilo pripadnikov okupatorske SS, dan kasneje pa so v znak esesovskega maščevanja ustrelili in zažgali 16 vaščanov Orehovice pri Izlakah in njihove domačije.

Poklonili so se žrtvam dogodka izpred 78 let

Pred začetkom priložnostnega programa so se spominu na žrtve tega dogodka skupaj poklonili župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, predsednik sveta KS Izlake Sašo Vučko in častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi Miloš Prosenc.

Zbrane je na slovesnosti nagovoril Sašo Vučko.

Tekom namenjenih besed zbranim je poudaril, kako nesmiselno in kruto je bilo dejanje pred 78 leti in kako zastrašujoče je dejstvo, česa vsega je zmožen storiti človek v določenih okoliščinah.

“Moja edina želja danes je, da postanejo strpnost, spoštljivost in prijaznost do soljudi vrednote, ki bodo presegle sovraštvo in nestrpnost.

Le skupaj bomo sposobni pisati svojo zgodbo in pustiti pečat v mozaiku zgodovine, če bomo delovali tako, da bodo naši otroci ponosni na nas,” je med drugim povedal Vučko.

Za kulturni program so poskrbeli učenke in učenci OŠ Ivana Kavčiča z Izlak.

SORODNI ČLANKI:

V Orehovici in na Mlinšah spominski slovesnosti

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --