-- OGLAŠEVANJE --

Nekdanji zasavski program: »Kaj mora vedeti dekle in žena o sebi«

-- OGLAŠEVANJE --

Ste vedeli, da Zasavska ljudska univerza že 60 let skrbi za formalno in neformalno izobraževanje v Zasavju?

Polona Trebušak

Zgodba te izobraževalne institucije se začne leta 1959, ko takrat delavske univerze postanejo samostojne izobraževalne ustanove. Njihov cilj pa je bila podpora pri izobraževanju vse od osnovne do visoke šole, ter izobraževanje nekvalificiranih in polkvalificiranih delavcev v podjetjih nam zaupa trenutna direktorica Polona Trebušak, ki je vodenje univerze prevzela leta 2017.

Podatki so do leta 1972 bolj skopi še doda Trebušakova, a vseeno navrže nekaj zanimivosti tistega časa in sicer, da so med drugim izvajali poljudnoznanstvena predavanja na teme kot so: »Kaj mora vedeti dekle in žena o sebi«, »Nega, molža in pravilno krmljenje, pogoj za dobro molznost krav« in »razvoj otroka in njegovi kvarni vplivi«.

Revirska delavska univerza

Zvonka Selan

Do leta 1972 je imela vsaka občina svojo univerzo, s tem letom pa so se v Zasavju vse združile v eno, s centrom v Trbovljah pod imenom Revirska delavska univerza. Sredstva za delovanje so prispevale vse tri občine, pove Zvonka Selan upokojenka, ki je 34 let delala kot administratorka na univerzi.

V tem času so ponujali mnogo formalnih in neformalnih izobraževanje, sodelovali so s šolami iz vse Slovenije, ponujali pa so tečaje za kurjače, varnostnike, voznike viličarjev, gradbene delavce in mnogo več se spominja naša sogovornica.

Menjave imen in razpisi

Po osamosvojitvi se do leta 2015 univerza preimenuje, kar trikrat in sicer postane Revirska ljudska univerza, Zasavska ljudska univerza Trbovlje in kot jo poznamo danes Zasavska ljudska univerza. V tem času izvajajo veliko srednješolskih programov in še več tečajev in neformalnih izobraževanj. Ko vodenje prevzame Tone Bezgovšek, se začne era »razpisov«. ZLU aktivno sodeluje, tako na nacionalnih kot evropskih razpisih in ponudi zelo širok in pester, ter brezplačen program Zasavcem in Zasavkam razloži Trebušakova.

Zasavska ljudska univerza danes

11 redno zaposlenih in 120 zunanjih sodelavcev je samo v lanskem letu imelo več kot 8000 udeležencev na vseh dogodkih, posebej pa so ponosni na svoj Večgeneracijski center, svetovalno službo in tradicionalni dogodek Parada učenja. Z izvajanjem programov »Strategija vseživljenjskega učenja« in »nacionalnih program izobraževanja odraslih«  nudijo vsem Zasavcem dostop do vseživljenjskega učenja, medgeneracijskega sodelovanja v formalnem, neformalnem in priložnostnem učenju. Prav tako so člani Zveze izobraževalnih in svetovalnih središč, kjer sodelujejo z drugimi javnimi zavodi. Novost, ki pa so jo vpeljali letos skrbi za mednarodno sodelovanje, saj so postali člani družine ERASMUS in na ta način želijo iz tujine prinesti primere dobrih praks.

Dogajanje ob 60 letnici

Okrogli jubilej bodo seveda obeležili kot se spodobi. Dogodki se bodo skozi leto stopnjevali. Predstavili bodo novo in prenovljeno spletno stran, organizirali delavnice in okrogle mize, ter dan odprtih vrat, vse pa bodo zaključili 21. novembra s svečano prireditvijo v Trbovljah.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --