9.5 C
Trbovlje
sreda, 29. marca 2023
ZON.siAktualnoNekdanji ponos Trbovelj v sebi skriva dragocenosti

Nekdanji ponos Trbovelj v sebi skriva dragocenosti

Bagri so že s polno paro podirali še enega trboveljskega velikana. V ruševine se spreminja Strojna tovarna Trbovlje (STT). Preden pa zgradba v celoti izgine je Občina Trbovlje skupaj z Ministrstvom za kulturo in novim lastnikom Toming d.o.o. dosegla dogovor o začasni ustavitvi del do sredine septembra v upanju na rešitev kulturne dediščine.

STT je bila nekoč prava mala zakladnica umetniških del in zbirk. Večina teh del je izginila nam je pojasnil v.d. direktorja Zasavskega muzeja Trbovlje Gregor Jerman. Na vprašanje kam, žal ni imel odgovora. Da pa strojna tovarna vendarle skriva še nekaj dragocenosti je nedavno opozoril trboveljski občinski svetnik Aleš Gulič.

Odstranitev možna, a vprašljiva

Stene bivše direktorjeve pisarne še danes krasi Sgraffito (delo vrezano v steno) Maksa Kavčiča, štajerskega umetnika in pedagoga. Kavčič je za časa svojega življenja, kolikor so vedeli do sedaj,  naredil tri sgraffite, ki so razstavljeni v Mariboru, Velenju in Rušah nam pojasni njegova hči, prav tako umetnica Metka Kavčič. Najdba sgraffita v Trbovljah je bila zanjo čudovito presenečenje. Lansko leto je v samozaložbi izdala monografijo njegovih del. V knjigi jih je več kot 300, trboveljskega sgraffita do takrat ni poznala. »Upam in želim si, da se bodo strokovne službe, seveda s pomočjo ministrstva, zavzele za ohranitev sgraffita, ki je s tehnične plati izvedljivo« razloži Kavčičeva.

V ohranitev te edinstvene umetnine se je vključil tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS), ki ga je na stanje in situacijo umetnine opozorilo ministrstvo za kulturo. »Situacijo smo si ogledali s skupino strokovnjakov in ugotovili, da so trenutne razmere za morebitno ohranitev te poslikave razmeroma težke, potekajo že rušitvena dela same tovarne« je prejšnji teden pojasnil Robert Peskar iz ZVKDS.

Želja zavoda, da bi umetniško delo varno in strokovno odstranili in morda inkorporirali v novogradnjo na tem območju, se bo morda uresničila. Ministrstvo za kulturo bo namreč pokrilo stroške odstranitve in restavracije sgraffita. V telefonskem klicu nam je Peskar pojasnil, da bodo danes začeli z delom. Poseg oziroma odstranitev umetniškega dela bo predvidoma potekala devet dni in bo tehnično velik zalogaj. Steno bodo ustrezno pripravili in kot pravi Peskar verjetno v več kosih razrezali ter prestavili. Večino stene sestavlja opeka, kar je za delo najbolj primerno in tam ne pričakujejo težav. Zgornji del pa je narejen iz armiranega betona in bodo v primeru, da se ga ne bo dalo odstraniti ta del rekonstruirali, ko bo sgraffito dobil nov dom nam še pojasni Peskar. Epilog zgodbe je po godu tudi hčerki umetnika, ki želi, da bo umetnina izpod rok njenega očeta dobila nov dom, kjer bo na ogled obči javnosti.

EKSKLUZIVNI posnetki rušenja strojne iz zraka

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

X