7.5 C
Trbovlje
petek, 7. maja 2021
ZON.siAktualnoNe morem verjeti! Vse to je del Koroške?

Ne morem verjeti! Vse to je del Koroške?

Magična Koroška je premil izraz za doživetja, ki jih manj poznan del Slovenije na meji z Avstrijo nudi obiskovalcem. Zato smo se – v sklopu spoznavanje Slovenije – tokrat odpravili na vikend pustolovščino proti severovzhodu.

Trajanje: od petka (po službi) do nedelje popoldan (3 dni, 2 noči)

Osebe: 2 odrasla, 2 otroka

Vožnja: 1,5 ure do prve točke in tudi enako domov (Zasavje – Koroška) ter cca 2 uri vožnje po Koroški (po pol ure največ naenkrat).

Proračun za 4 osebe: Dobrih 300 evrov za nočitve z zajtrkom, okoli 80 evrov hrana (2xkosilo, 2x večerja), Ogledi 94 evrov.

Hotel in hostel Delalut

Dogodivščina se je začela v petek po službi, z dobro uro in pol dolgo vožnjo iz Zasavja do Hotela Delalut, ki mu pravijo kar »Hiša prijaznih ljudi«. Rezervirali smo za 4 osebe 2 nočitvi z zajtrkom in odšteli dobrih 300 evrov (pol manj bi odšteli za štiriposteljno sobo v njihovem lepo urejenem hostlu). Ob prihodu v hotel zadiši po koroški kulinariki, kar smo morali preizkusiti takoj. Na mizo smo dobili kločeve nudelne in slivove cmoke – za kosilo pa smo izbrali kar dnevno malico (5,50 evra na osebo).

Time brewery

Po dobrih hrani vsekakor prija tudi dobra pijača, in kam drugam bi se odpravili kot v dobrih 20 kilometrov oddaljeno pivovarno v Radljah ob Dravi. Cesta vodi iz Dravograda v smeri Maribora ves čas ob slovenski drugi najdaljši reki, Dravi. Time brewery je pivovarna v neposredni bližini hmeljarskega posestva, kjer varijo različne vrste piva. Cena ogleda, ki vključuje tudi degustacijo na osebo stane 8 evrov in traja slabo uro.

Če si boste vzeli čas, vam bodo ob obisku predstavili tudi cel proizvodni proces varjenja piva, temu pa ob spremljavi kanapejev sledi degustacija njihovih štirih vrst piva (blonde ale, pale ale, brown ale in lager). Odrasli del skupine je preizkušal piva, otroka pa sta dobila domač jabolčni sok in z zanimanjem opazovala način pridobivanja piva. Nepozabna izkušnja, ki smo jo ponesli tudi prijateljem domov in si privoščili darilni paket treh piv skupaj s simpatičnim kozarcem za 12 evrov (lahko ga naročite tudi na njihovi spletni strani).

Sobota dan za podzemlje

Sobota je bil dan za izlet in po dobrem zajtrku v hotelu Delalut postregli smo se odpravili kar v podzemlje Pece. Petnajst minut vožnje in že smo prispeli do recepcije rudnika, ki je obenem informacijski center Geoparka Karavanke. Tukaj smo se oblekli v rudarska oblačila in se stlačili v majhne, še originalne vagončke rudniškega vlaka, ki nas je zapeljal po 3,5 kilometrov dolgem rovu v osrčje rudnika. Ropotalo in šklepetalo je kot bi šel 100 km/h, vendar nam je muzejski vodnik, ki nas je pričakal ob koncu vožnje razložil, da smo se peljali le 10km/h. Z vodnikom smo se odpravili po skrivnostnih rovih. Otroka sta si najbolj zapomnila trenutek, ko ugasnejo vse luči in se oglasi Perkmandelc.

Naša skupina štirih raziskovalcev se je odpravila na pot peš – ponujajo pa tudi dve zabavni možnosti v podzemlju – ali s kolesom skozi opusteli rov ali pa celo s kajakom po podzemnih jezercih. Za profesionalne gorske kolesarje pa najnovejše Black Hole Trail. (Odrasli: 12 evrov, Otroci, študenti, dijaki: 9 evrov, Ogled muzeja 3 evre)

Tudi sami potomci rudarjev smo si po dveh urah raziskovanja podzemlja ogledali še muzej Mežica in primerjali razlike in podobnosti z našim zasavskim rudarskim znanjem.

Po rudarski izkušnji smo vstopili še v doživljajski park, ki stoji tik ob vhodu v rudnik in je vanj vstop prost. To je bilo nekaj za otroka! Čas dinozavrov in obdobje Kralja Matjaža. Pa saj ne veš, katera zgodba te navduši bolj. Otroka sta z odprtimi usti spoznavala zemljo pred milijoni let in se zabavala ob dinozavrih, ki so na tem mestu kraljevali v povsem drugi dobi. Za konec dogodivščine smo se izgubili še v labirintu Kralja Matjaža in se povzpeli po »kristalni« plezalni steni.

In tako je nastopil čas, da spet napolnimo svoje trebuščke. Eden od obiskovalcem nam je predlagal Burger house Punkt v Kotljah, kjer sta z ženo jedla dan prej in imajo menda najboljše burgerje na Koroškem. In smo šli. Nazaj v smeri proti hotelu nekaj kilometrov ven iz Raven na Koroškem, v rojstnem kraju Prežihovega Voranca. Super presenečeni! Punkt bistro in kavarna, kjer so burgerji res odlični (od 5 do 7 evrov, krompirček 1,5 evra), vsekakor pa velja poskusiti tudi njihov pester izbor solat. Mož, že tako navdušen nad okusno hrano je ob kosilu preizkusil tudi nekaj, nam še nepoznanih vrst piva (craft pivo 3,2 evra) – kar je bilo zanj podobno doživetje kot za otroka vlak in dinozavri.

Enkrat hribovc, vedno hribovc

Uršlja gora

S pomočjo spletne strani VISITRAVNE smo poiskali zanimive točke Koroške in ugotovili, da smo tik pod Uršljo goro in se povzpeli na skoraj 1700 metrov visok vrh, kjer se razgled odpre daleč po hribih in dolinah in kraljuje najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. V TIC Ravne smo izvedeli, da ima Koroška nešteto kolesarskih poti, med drugim tudi Bike park Poseka, namenjen gorskim kolesarjem. Ko otroka odrasteta, smo si zadali, da bomo nekega dne preizkusili tudi to.

Forma viva

Mesto je ustvarilo železarstvo, kar je vidno na vsakem koraku. Povsod po mestu smo naleteli na jeklena pričevanja v obliki moderne umetnosti, jeklenih kipov pod skupnim imenom Forma Viva. Bili smo začudeni nad rekreativnimi možnostmi – tenis, tek po parku ali sprostitev v savni.

V večernih urah smo se vrnili v Delalut in vrgli noge v zrak. Čakal nas je še zadnji dan raziskovanja Koroške in obisk stare rudarske vasi, kjer pravljice oživijo. Vsaj tako pravijo.

Pravljice res oživijo v Lešah? Je treba preveriti!

V Lešah pri Prevaljah je ohranjen rov v Franciscus iz leta 1849, kjer smo se sprehodili nekaj metrov v globino zemlje. Spet. Obiskali smo tudi središče vasi in postopali po stopinjah rudarjev – spet nekaj za nas Zasavce. Ogledali smo si frlescimer (ogled muzeja+rova in obeh cerkva: 5 evrov na osebo), staro rudarsko pozivalnico, v kateri je danes muzejska zbirka predmetov in fotografskega gradiva iz časa rudarstva.

Že po poti do pravljične vasi, smo v avtu poslušali zgodbe iz pravljične vasi, ki jih najdete na njihovi spletni strani https://www.pravljicna-vas.si/in tako sta otroka še z večjim zanimanjem opazovala vas in doživljala zgodbe škrata Leška in ostalih pravljičnih bitij. Najbolj pa nas sta očarali dvojčici pod hribom Volinjak, dve ogromni cerkvi, neznano zakaj – čisto skupaj. Z odprtimi usti smo poslušali legende, ena bolj magična kot druga in že skoraj sami začeli iskati skrit vilinski zaklad.

Še zadnji sprehod, obvezen sladoled in vožnja domov

Foto: Vanš Pisar

Nedelja je dan za odhod in tako smo se počasi odpravili proti domu. Ustavili smo se še v Slovenj Gradcu in si ogledali mesto. Sprehodili smo se po ulicah, kjer kljub sodobnem utripu brez težav začutiš ostanke srednjeveške preteklosti. Polurni sprehod smo začeli s parkirišča pri Nami, mimo rojstne hiše skladatelja Huga Wolfa, napisi so nam dali vedeti, da je letos jubilejno leto, mimo Lectarske trgovine Perger, še mimo Koroškega pokrajinskega muzeja do kipa “Venetski konj”, ki je narejen ravno po vzoru situle iz Vač.

Graščina Rotenturn, foto: Tomo Jeseničnik

Skozi ozek srednjeveški prehod smo prispeli do dvorca Rotenturn, kjer je tudi pogled na cerkev sv. Pankracija na hribu. Sprehod smo zaključili pri cerkvi sv. Elizabete, ki je bila prva cerkev posvečena tej svetnici. Privoščili smo si še sladoled in Wolfovo kavo ter se tokrat zares – polni čudovitih spominov usmerili proti Zasavju.

Naš vikend na Koroškem je bil – NOR! Zahvala, da smo v tako kratkem času videli in spoznali toliko stvari gre vsekakor Nini iz Kareta Turizma, ki je za nas organizirala termine v rudniku, pivovarni in Lešah ter nas usmerili, kaj naj si na naši poti še ogledamo.

Informacije o ponudnikih:

Hotel Delalut

Dobja vas 119
2390 Ravne na Koroškem

Telefon: (02) 821 82 40

E-naslov: info@delalut.si

Družba Podzemlje Pece, d.o.o.

 Glančnik 8, 2392 MEŽICA
00 386 (2) 870 01 80
www.podzemljepece.com

Ekipa Geoparka Karavanke

Info center Geoparka “Svet geologije” v Železni Kapli

Tel.: +43 / (0) 42 38/8239-15
eMail: office@geopark-karawanken.at

Time Brewery d.o.o.
Dobrava 47
2360 Radlje ob Dravi

T: +386 31 301 654
E: info@time-brewery.co
m

Bistro Punkt
Kotlje 3A
Kotlje
Klic 0820 53177

SPOTUR
Javni zavod za turizem, šport,
mladinske in socialne programe

Glavni trg 1
2380 Slovenj Gradec

Tel: 02 88 46 283

E-mail: info@spotur.si

TIC Ravne na Koroškem

Partizanska ulica 3
2390 Ravne na Koroškem
+386 (2) 82 21 219
tic@zkstm.si

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Prva vožnja že v ponedeljek

Prvi prevoz Sopotnika v Zagorju bo po mestu odpeljal v ponedeljek, 10. maja. Projekt brezplačnega prevoza starejših občanov, bodo izvajali trije partnerji: Zavod Sopotniki,...