20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoNavadila sem se na tablete, kapljice, injekcije, predvsem pa na bolečine

Navadila sem se na tablete, kapljice, injekcije, predvsem pa na bolečine

Kljub osteoporozi nasmejana in optimistična

»Če ne boste jemali tablet, lahko pristanete na vozičku« je dejal zdravnik, takrat 54-letni Hrastničanki, ki takrat šokirana nad izjavo, o osteoporozi ni kaj veliko vedela. Irena Kavšek je danes ponosna 80-letnica, ki je sprejela svojo diagnozo in šla pogumno naprej.

»Moja prva skrb je, da svoje telo sleherni dan spravim v pogon z jutranjimi vajami, pri hrani sem pozorna na vitamine, pri pijači na flavonoide in ne pozabim: na obrazu smeh, v duši optimizem in na ustih prijazne besede.« Tako pravi 80-letna Irena Kavšek, ki se vse od svojega 54. leta bori z osteoporozo. Osteoporoza postaja spremljevalka sodobnega človeka. Bolezen pomeni redčenje kostne mase, zaradi česar so naše kosti bolj porozne. Pogostokrat je prepoznana prepozno, zaradi staranja prebivalstva in posledic dolgoletnega jemanja zdravil pa je vse pogostejša tudi pri moških.

Irena Kavšek: Zdaj pri mojih 80-ih sem se končno navadila na tablete, kapljice, injekcije, predvsem pa na bolečine, ki so včasih tudi znosnejše. Prepričana sem, da mi je dolgoletno zdravljenje pomagalo, da še stojim na svojih nogah.

Slavi Gala

Ob svetovnem dnevu osteoporoze in ob 10-letnici delovanja Društva za preprečevanje osteoporoze Hrastnik smo s Slavi Gala, ustanoviteljico društva in medicinsko sestro, pogledali v aktualno dogajanje v društvu ter spoznali dolgoletne izkušnje z osteoporozo, o katerih je spregovorila Irena Kavšek. Pred skoraj 30 leti je bilo o osteoporozi zelo malo dostopnih informacij »Vedela sem le to, da v menopavzi pride do upada estrogena, ki ščiti kosti in praviloma ne bi smela imeti tako zoprnih bolečin v križu.« Od odhodu s posveta z zdravnikom se še kako spomnim njegovih besed: »Če ne boste jemali tablet, lahko pristanete na vozičku.« Dolgo je bila zanjo in njene prijateljice ta bolezen premalo znana. Zato je bila zelo vesela, ko je pred desetletjem izvedela, da v Hrastniku v ustanavljanju društvo.

Društvo je pomembna podpora

Silva Centrih

To je zaživelo leta 2010, njegova predsednica pa je Silva Centrih, ki zelo zavzeto skrbi za vse programske naloge in dejavnosti društva ter je članicam in članom ves čas na voljo. Tudi sedaj, v času korone. Saj ljudje še bolj potrebujejo podporo, pa četudi gre velikokrat samo pogovor in izraz sočutja. Društvo sedaj združuje okoli 200 pretežno članic. »Kot članica društva sem na različnih predavanjih strokovnjakov dobila najnovejše informacije o vseh metodah in načinih zdravljenja osteoporoze ter koristne odgovore na vsa moja vprašanja,« poudarja Irena Kavšek.

»Zdaj pri mojih 80-ih sem se končno navadila na tablete, kapljice, injekcije, predvsem pa na bolečine, ki so včasih tudi znosnejše. Prepričana sem, da mi je dolgoletno zdravljenje pomagalo, da še stojim na svojih nogah. Z veseljem se vsa ta leta vključujem v načrtovane aktivnosti društva od izletov, do šole zdravja na morju, družabnih srečanj, kopanj v zdraviliščih, rekreativne vadbe, pohodov… Z vsem naštetim uspešno premagujem to nevidno bolezen.«

Skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu starosti si bo v času življenja zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze zlomil kost.

»Pomembno je, da bolezen odkrijemo pravočasno,« poudarja Slavi Gala, ki je bila pobudnica ustanovitve društva in v času ustanovitve hrastniškega tudi predsednica Društva osteoporoze Trbovlje. »Naše članice so večinoma starejše ženske, ki najraje pokličejo po telefonu, ko kaj potrebujejo, nasvet, zdravila ali pogovor. Včasih potrebujejo samo potrditev, da razmišljajo in delajo pravilno. Kdaj pa kdaj pa tudi spodbudo, da kaj spremenijo in si tako olajšajo bolezen. V društvu si prizadevamo, da jih v čim večji meri, če je le mogoče, spremljamo in skozi pogovor ugotavljamo, kako napredujejo in ali se jim je zdravstveno stanje kaj izboljšajo.«

Članice društva

Korona gor, korona dol: Ves čas na voljo za nasvet

Galatova priporoča, da bolnice in bolniki z osteoporozo vztrajno opravljajo gibalne vaje, se ustrezno prehranjujejo in dosledno jemljejo zdravila. In poudarja, da so na društvu tudi sedaj, v času korone, vedno na voljo, tako preko pogovora s predsednico Silvo Centrih kot tudi s Slavico Gala. Obe pa poudarjata pomen rednega merjenja mineralne kostne gostote. Dosegljivi so na 041 790 398, predsednica Silva Centrih pa na taja321@gmail.com.

 

Spremembe v kosteh se kopičijo leta, bolezen »prihaja« brez posebnih znakov in opozoril, najpogosteje se je zavemo šele ob zlomu. Zato ji pravimo tudi tiha epidemija.

Osteoporoza je dokaj redna spremljevalka življenja, a se ne zgodi čez noč. Spremembe v kosteh se kopičijo leta, bolezen »prihaja« brez posebnih znakov in opozoril, najpogosteje se je zavemo šele ob zlomu. Zato ji pravimo tudi tiha epidemija. Zaradi daljše življenjske dobe je danes vse več obolelih, posebej med ženskami. Skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu starosti si bo v času življenja zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze zlomil kost. Zlomi, zlasti zlomi kolka in vretenc, lahko povzročijo veliko trpljenja in trajno invalidnost, močno pa zmanjšajo tudi kakovost življenja obolelega in njegove družine.

»Pomembno je, da odkrijemo bolezen pravočasno. Prav to si prizadevamo v našem društvu in v zvezi. S stalnim ozaveščanjem prebivalstva in s presejalnim merjenjem mineralne kostne gostote, ljudi opozarjamo na nevarnost osteoporoze, jih napotimo na potrebne preiskave in spodbujamo k zdravemu načinu življenja, brez škodljivih navad in razvad,« med drugim pravi Slavi Gala.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...