23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoNamesto želenega upada, porast okužb

Namesto želenega upada, porast okužb

Največ zasavskih okužb je trenutno v Zagorju (glede na covid 19 sledilnik je teh 208), kjer namesto upada, število še vedno narašča. Zdravnica iz ZD Zagorje Urška Medved si želi, da bi upoštevali ukrepe in končno dočakali pričakovan upad pozitivnih testov. 

Dom starejših občanov Izlake je prejšnji teden imel 66 okuženih (41 stanovalcev, 25 zaposlenih), zato so rdečo cono iz župnišča preselili v 3. nadstropje doma, kjer je prostora več.

Tedenski brisi v DSO in ZD

Velik del zagorskih okužb sicer izvira iz DSO, vseeno pa število okužb izven doma ni zanemarljivo. Gre za posameznike, družine, delovna okolja, poroča zagorska zdravnica, ki s prstom na posamezno žarišče ne more pokazati. “Nekateri še vedno pridejo prehlajeni v službo, nekako jim uspe skozi kontrolno točko” kritično opisuje primere Medvedova. Zaradi dolgotrajnih ukrepov ljudem popušča volja in se ne držijo zapovedanih navodil.

Tako v DSO kot tudi v Zdravstvenem domu bodo enkrat tedensko odvzeli brise. V domu rezultate pričakujejo danes proti večeru ali jutri zjutraj.

Okužba pa je prišla tudi med pet patronažnih sester in dva reševalca, kjer si trenutno pomagajo z zasebniki. Teste so tako opravili tudi na terenu, med uporabniki, ki so jih obiskale okuženi, vsi so bili negativni na covid testu. Vsi ostali zdravstveni delavci iz zagorske zdravstvene ustanove so prejeli negativen covid test.

Kdo na testiranje in kdo ne, odloči zdravnik

Kot pravi Medvedova, omejitev glede testiranj ni. Ali je ta potreben, presodi osebni zdravnik in pacienta napoti na covid točko. Žal pa so tudi takšni, ki tajijo svoje stanje, takšni, ki celo zavrnejo testiranje. Zdravnik v tem primeru napiše bolniško in odredi samoizolacijo ali pa primer prijavi zdravstveni inšpekciji. Po drugi strani pa, še izvemo, se nekateri tako bojijo, da bi na test prišli vsak teden.

Največ okužb in bolezenskih znakov je pri starejši populaciji. Vseeno pa imajo tudi v Zagorju vsake toliko primer težjega poteka bolezni pri mlajši zdravi osebi in včasih bolezenski znaki trajajo kar poštene tri tedne. Okuženih otrok je sedaj zelo malo. Medvedova glede na vsa letošnja testiranja predvideva, da otroci niso tako dovzetni na virus, saj so imeli pozitivnih testov otrok in tistih, ki so sploh imeli simptome malo.

Pomoč z oksimetri

V zagorskem zdravstvenem domu so se odločili pomagati pacientom s posojo prenosnih naprstnih oksimetrov, ki jih po presoji zdravnika, pacientu posodijo za domov. Kar pomeni, da si ta lahko ves čas preverja kisik v krvi in z navodili zdravnika, pri morebitnem upada, takoj odide na nadaljnje zdravljenje.

Med vikendom so bili na testiranju le trije občani in vsi so bili negativni. Danes pa je v vrsti za odvzem že 16 pacientov, vpisujejo jih še do 13. ure. Realna slika okužb se vzpostavi v sredini tedna.

Naša sogovornica si želi, da bi se ljudje držali ukrepov, saj je to edini način, da se razmere sprostijo. “Vsi smo naveličani in si želimo normalno življenje” doda Medvedova, ki meni, da cepivo ne bo instantna rešitev. Saj se mora razviti imunost, kar pa bo še trajalo. Obenem pa doda pozitivno informacijo – v Zagorju ne beležijo nobenega pacienta, ki bi preboleli covid oziroma imel okužbo in le to dobil še enkrat.

V Zagorju aktivno okuženih že več kot 200, še vedno porast v DSO

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...