-- OGLAŠEVANJE --

Na teh stroji se dela papir za denar, za potne liste …v papir po novem vgrajujejo celo digitalno tehnologijo

-- OGLAŠEVANJE --

Radeška papirnica je leta 2012 pristala v stečaju. Dve leti kasneje, prav na 1. aprila so stroje zagnali nazaj. Po sagi z menjavo vodstva so si pred slabim desetletjem utrli pot na trg in postali pomemben člen v izdelavi vrednostnih papirjev. Kar 45 držav na svetu zalagajo s papirjem za potne liste in 15 držav jim zaupa izdelavo papirja za denar. Na mnogih voliščih novega predsednika obkrožajo prav na radeškem papirju …in še bi lahko naštevali. Prisotni so skoraj na vseh kontinentih sveta, po novem pa v papir vgrajujejo tudi tehnologijo.

Danes tričlansko vodstvo papirnice skrbi, da sta njihova papirniška stroja ves čas na polnih obratih. Papirnica je tudi lastnik Muflona, invalidskega podjetja, ki je delovalo tudi v času papirniškega stečaja, in kot pravi Tomaž Režun, je bila prava odločitev, da so Muflon ves čas vzdrževali, saj bi ga v takšni obliki kot je, težko sploh kdajkoli postavili nazaj. Gre namreč za invalidsko podjetje, kjer delajo prav tisti najtežje zaposljivi. Obe podjetji skupaj danes štejeta dobrih 300 zaposlenih, velika večina prav iz Radeč in okolice.

Slovenci Papirnico Radeče najbolj poznamo po A4 listih, pa tudi po kolaž papirju, raznih blokih in samolepilnih nalepkah. A to je le del programa, ki ga v papirnici proizvajajo na stroju 4. Štirica je polno zasedena, nam pove direktor proizvodnje Tomaž Režun, ki skupaj z Lepoldom Povšetom in Matejo Kajzbo Papirnico pelje v nove čase.

Milijon in pol evrov bodo letos vložili v dve večji investiciji. Ob stroju 4 bodo dodali hitrejšo rezalno napravo, da ne bo več potrebno papirniškega stroja za par dni na mesec ugašati, ker ga doslej rezalnik ni dohajal. Del investicijskega denarja pa bodo namenili še v Muflon, tam kupujejo nov stroj za previjanje samolepilnega papirja – preprosto povedano, ker bo premer zvitkov sedaj lahko večji. Režun pojasni: »V papirništvu cikel investicij nikoli ni končan. Recimo imamo stroj iz leta 1967, ampak ga ves čas posodabljamo. Prav zdaj k nam prihajata nova valja za boljšo obdelavo surovega papirja.«

Izjemno pomemben člen papirništva v Radečah je stroj številka 5, »naš paradni konj« kot ga imenuje Režun. Takšnih strojev v celotni Evropi je le okoli 6, za primer, niti Avstrija nima svoje papirnice. To je stroj, ki proizvaja najbolj občutljive kose papirja. Celotno območje papirnice je pod strogim varovanjem, velik del proizvodnje dostopen le posameznikom in nič presenetljivega ni, saj se tam dela papir za najbolj pomembne in občutljive dokumente na svetu.

»Vsaka stranka ima svoje želje pri izdelavi papirja,« pojasnjuje Režun, ki z ekipo ves čas išče različne možnosti, kako papir zaščititi. Pa naj bodo to vodni žigi, varovalne nitke, vlakna, posebna barvila in še mnogo drugih načinov, ki včasih s prostim očesom v papirju niso vidna, se pa dobro vidijo pod pravilno osvetlitvijo ali detektorji.

V papir vgrajujejo digitalno tehnologijo

»Postavi tukaj svoj telefon,« pravi radeški direktor z nasmeškom. Telefon postavim na papir in kar naenkrat se na njem odpre spletna stran papirnice. »Neverjetno je, kaj vse lahko vgradiš v list papirja,« navdušeno opisuje nešteto možnosti, ki jih lahko »skrijejo« v papir – ali z namenom zaščite ali zaradi praktičnosti.

Da so Radečani inovatorji so dokazali tudi v času epidemije. V najbolj negotovih časih so naredili antibakterijski papir, ki dokazano ne prenaša virusov in bacilov. Zanj so prejeli tudi zlato inovacijsko priznanje.

Kljub velikim napadom na papir z e-knjigami in poskusom uvedbe plastičnega denarja, pa je Tomaž Režun prepričan, da bo vedno poseben prostor za papirništvo. Proizvodnjo peljejo v korak s časom, tudi kar se tiče zaposlovanja. Kot nam še zaupa, se kakšnih dodatnih pridnih rok v proizvodnji nikakor ne bi branili, sicer pa so zaenkrat postavili usklajeno ekipo, ki obvladuje razmere na trgu. Da bi mladim ponudili prostor za razvoj, naj bi v prihodnosti podrli staro upravno stavbo in zgradili podjetniški inkubator po zgledu Trbovelj.

Vse pa je odvisno od lastnikov, ki so po besedah našega sogovornika zelo razumljivi – družina Alsudais iz Savdske Arabije podpira vodstvo in cilje, ki jih zasledujejo, zato se v Radečah papirniški industriji nasmiha svetla prihodnost.

Konec tedna začetek del na ZD Radeče

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --