-0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoNa listi ocenjevalcev tudi zasavska javna stranišča

Na listi ocenjevalcev tudi zasavska javna stranišča

Razglasili so najbolje urejena javna stranišča v Sloveniji ter po drugi stran okrcali tiste, ki so z vidika javno dostopnih prostorov vse prej kot vzor. Na ocenjevanju so se med zasavskimi mesti znašli Litija, Zagorje ob Savi in Trbovlje.

Občina Trbovlje je s 4,16 točkami izmed možnih petih zasedla 18. mesto. Ocenili so javno stranišče, ki se nahaja v neuporabljeni transformatorski postaji v mestnem parku. Povzetek ogleda z oceno je sledeč: uporaba je brezplačna in na voljo vsak dan med 8. in 21. uro, na voljo sta ženski in moški WC, eno stranišče je namenjeno invalidnim osebam, dostop pa je označen na stavbi in na info točki.

Litijo in Zagorje ob Savi so izpostavili, ker so omenjeni občini že ocenjevali ter opozorili na nujnost javnih sanitarij, pa za to v nobeni izmed navedenih (še) niso poskrbeli. Tako sta Litija in Zagorje ob Savi prejela zidak – za spodbudo pri odločitvi za gradnjo. “Skrbi nas, da kar 49 občin, vključenih v akcijo Naj stranišče, še vedno nima javnih stranišč,” izpostavlja vseslovensko težavo Danica Koren iz Društva za kronično vnetno črevesno bolezen.

V kategoriji mestnih občin je slavila Mestna občina Ptuj, med občinami je zmagalo Krško, najbolje urejene javne sanitarije med bencinskimi servisi pa so na Petrolu Mlake-smer Italija.

Ocenjevanje z zaključnim dogodkom z razglasitvijo vse od leta 2009 organizira Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen. Letos je akcija potekala v 11 mestnih občinah, 35 ostalih slovenskih občinah in na 56 bencinskih servisih. Da je razglasitev potekala minuli petek, 19. novembra, ni naključje – ta dan velja namreč za svetovni dan stranišč. Pri ocenjevanju je Društvo KVČB lokacije opremilo z nalepko o aplikaciji “Najbližji WC”, iz česar je razvidna vključenost javnega stranišča v ocenjevanje in aplikacijo.

SORODNI ČLANKI:

Osvežujejo notranjost, pozabili niso niti na energetsko sanacijo

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zasavski premog bo na prestižni podelitvi Grammyev

Zasavski ustvarjalki Marjeti Hribar je uspel velik preboj v Ameriko! Izdelki blagovne znamke Koulmi izpod njenih rok, katerih osnovna surovina je premog, bodo namreč...
X