-- OGLAŠEVANJE --

Na hitro do 200 evrov

-- OGLAŠEVANJE --

»Želiš zaslužiti 200 evrov?« Tako vprašanje je komaj polnoletnemu gimnazijcu postavil vrstnik, ki ga je dijak videl prvič. Zgodba ni izmišljena, ampak povsem resničen primer nagovarjanja k zavarovalniški goljufiji.

Ena od največjih slovenskih zavarovalnic je v prvih devetih mesecih letošnjega leta izmed vseh prevar zaznala kar 90 % takih primerov, v katerih se je škodni dogodek prikazoval lažno.

Naloga, ki bi jo fant moral opraviti, da bi si prislužil ponujeno nagrado, je naslednja: kot sopotnik v avtomobilu je udeležen v lažji prometni nesreči z drugim vozilom, v katerem je sopotnik njemu podoben mladostnik. Vozili se zaletita po vnaprej določenem scenariju. Po dogodku udeleženci nesreče pokličejo policijo in naredijo zapisnik. Dijak kot soudeleženec pojasni naučeno zgodbo o poteku nesreče. Nato gre še na urgenco, kjer zgodbo podkrepi z bolečinami. Cilj tega je, da to naredi tako prepričljivo, da dobi napotnico za fizioterapijo. Delno plačilo dobi takoj po nesreči, drugi del po zdravniškem pregledu, zadnji obrok pa, če uspe dobiti tudi pregled pri fizioterapevtu.

Kazen: zapor do enega leta

Policija opozarja, da se prevare, kot je opisana zgoraj, obravnavajo kot kazniva dejanja goljufije na področju zavarovalništva. »Policija je v zadnjih letih obravnavala okoli 100 primerov zavarovalniških goljufij na leto, največ z območja Ljubljane, Maribora in Celja. Za tovrstno kaznivo dejanje, pri čemer je kaznivo tudi naklepno napeljevanje k storitvi kaznivega dejanja, je po Kazenskem zakoniku predpisana zaporna kazen do enega leta. Policija zato opozarja ljudi, da se naklepnih napeljevanj ne poslužujejo, saj v določenih primerih tovrstno nagovarjanje lahko pomeni tudi obliko udeležbe pri kaznivem dejanju,« je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave.

Za skoraj 30 odstotkov več potrjenih prevar

V slovenski zavarovalnici, ki poziva vsakogar, da v primeru takšnega in podobnega nagovarjanja k zavarovalniški goljufiji obvestijo policijo oziroma zavarovalnico, sicer v zadnjih letih opažajo povečano število primerov prevar. Njihovi zadnji rezultati kažejo, da se je vrednost potrjenih prevar v tretjem četrtletju leta 2014 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za skoraj 30 odstotkov. Sicer so letos potrdili prevare v 175 obravnavanih primerih v znesku dobrih 2 milijona EUR.

Generalna skupščina Združenih narodov je 9. december razglasila za mednarodni dan boja proti korupciji.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --