16.6 C
Trbovlje
nedelja, 26. junija 2022
ZON.siAktualnoZ evropskimi sredstvi smelo naprej!

Z evropskimi sredstvi smelo naprej!

Del, ki jih lahko opravljajo prostovoljci, skorajda nikdar in nikjer ne zmanjka. Na eni strani je korist ob opravljenem delu, na drugi pa nabiranje dragocenih izkušenj in pridobivanje novih znanj. Mladi iz Španije, Portugalske in/ali Srbije v starosti od 18 do 29 let bodo leto dni bivali v hrastniški občini in pod okriljem KRC Hrastnik (so)ustvarjali na različnih področjih.

Prejšnja perspektiva, poimenovana EVS (2014-2020) je vse v uvodnem zapisu nakazane podatke zahtevala že ob prijavi projekta, zdajšnja pa je drugačna: potrebna je “ohlapna” prijava, ob potrditvi pa naknadno sledi določanje podrobnosti. Zato prav veliko iz naslova tega projekta še ni znanega – ve pa se že, da bodo prostovoljci po svojih močeh in s svojimi znanji prispevali svoj del v hrastniško okolje.

Denimo: Prostovoljec iz Španije bo izvajal učne ure osnov španskega jezika, navdušenec nad nogometom, ki živi na Portugalskem, se bo vključil kot pomočnik trenerja ali igralec v lokalno nogometno ekipo, prostovoljka iz Srbije bo naučila Hrastničane pripraviti izvrstno sarmo ali džuveč, in podobno.

Nadaljevanje dobre prakse Mladinskega centra Hrastnik

Evropsko obarvan kotiček

Odobreni projekt, ki je pravzaprav eden od nadaljevanj dobre prakse, ki jo je v preteklosti samostojno izvajal Mladinski center Hrastnik, bo omogočal razširitev dobrih praks še na ostale dejavnosti, ki jih Javni zavod izvaja in sicer kultura, šport in turizem.

K temu je direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik Miha Mirt dodal, “da gre za logično nadaljevanje usmeritve delovanja javnega zavoda v projekte mednarodnih integracij in odlična dopolnitev obstoječega programa, ki ga javni zavod že izvaja, med drugim projekta Europe Direct Zasavje.”

V letu 2021 je projekt prostovoljstva za KRC Hrastnik že tretji odobreni projekt financiranja. Prva dva sta bila Europe Direct Zasavje s strani Evropske komisije ter sofinanciranje izgradnje Atletske steze s strani Fundacije za šport.

 

Mirt je potrdil, da je gostiteljstvo prostovoljcev tesno povezano s sodelovanjem tistih organizacij, ki sicer posedujejo (enoten) znak kakovosti, kar je ena od osnov za sprejemanje prostovoljcev iz tujine pri nas in tudi za pošiljanje domačih prostovoljcev izven meja naše države – več pa bo znanega predvidoma čez približno mesec dni.

Hkrati odobren projekt prostovoljstva sovpada z usmeritvijo Občine Hrastnik, le-ta se ponaša z nazivom Prostovoljcem prijazna Občina. Izvajanje projekta bo potekalo med februarjem 2022 in avgustom 2023.

SORODNI ČLANKI:

V regiji take točke še ni bilo – pa so jo ustanovili!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X