5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoMesto, kot si ga želijo občani

Mesto, kot si ga želijo občani

V Litiji so maja pripravili dva urbana sprehoda Jane’s Walk. To so sprehodi, kjer se opominja, da je urbanistične zasnove mest treba oblikovati glede na potrebe ljudi in spoštovati “ulični balet”, ki ga ustvarjajo uporabniki mest.

Petnajst Litijanov vseh generacij se je odpravilo na prvi sprehod, ki so ga začeli med Centromerkurjem in stavbo občine, tam, kjer se v kratkem obeta spomenik Nacetu Simončiču. Sprehajalce je v Litiji zmotil  “zamaknjen” prehod za pešce med Muzejem in Centromerkurjem, enotni pa so si bili, da vsekakor primanjkuje zelenih površin, klopi in prostorov za druženje.

Na Trgu svobode je na plan prišla ideja o brvi čez Savo, ki bi bila namenjena pešcem in kolesarjem. Takšna brv bi omogočila prijeten prehod reke in začrtala pot v staro mestno jedro, nam je zaupala Kaja Mlakar Agrež, občinska svetnica, pobudnica sprehoda.

“Sprehod smo zaključili pred mestno sramoto. Stavba Centromerkurja je tujek v mestu. Lastniki se očitno ne menijo za zunanji izgled, uporabljajo tudi prostore sosednjega Sokolskega doma, ki žalostno propada” je še dodala vodja litijskega pohoda.

Na drugem sprehodu so si ogledali še cel kup litijskih dobrih in po njihovem slabih mestnih lastnosti. Dobrih dvajset sprehajalcev je našlo pomembno pomanjkljivost in sicer, da Litija nujno potrebuje javne toaletne prostore.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...