-- OGLAŠEVANJE --

Med vrtečani in šolarji skokovit porast okužb dihal, pogosta tudi črevesna obolenja

-- OGLAŠEVANJE --

V zadnjih dveh tednih so novi primeri okužb dihal pri otrocih skokovito narasli, zasavske pediatrinje beležijo tudi večje število različnih črevesnih obolenj. 

Daleč največ je virusnih infektov, kot so adenovirusi in respiratorni sincicijski virus, opažajo v Zdravstvenem domu Trbovlje. Trenutno razsajajo predvsem akutne okužbe dihal, nam zaupa zdravnica Suzana Justinek. “Iz znanih razlogov (epidemija) imamo okužb več kot prejšnja leta. Naraščajo tudi okužbe s koronavirusom zlasti v šolski populaciji.

Povečanje akutnih okužb dihal je prisotno od začetka šole, prav tako akutne driske in streptokokne angine, še doda izkušnje svoje ambulante zdravnica trboveljskega otroško šolskega dispanzerja Klara Jordan.

Podobna opažanja deli tudi zagorska pediatrinja Natalija Gradišek. Kot pravi imajo tudi v Zagorju otroci največ težav z boleznimi zgornjih dihal – od preprostih prehladnih obolenj, ki se pojavijo vsako leto, kot tudi angin, povzročenih s streptokokom ter vnetij grla, imenovanim laringitis. Na drugem mestu so črevesna obolenja, katerih znak so prebavne motnje. “V letošnjem letu opažam porast streptokoknih angin, ki jih v obdobju COVIDa skoraj nismo srečevali (očitno je tudi tu pomemben prenos med osebami, čeprav ne veljajo za tako zelo nalezljive kot npr. prehladna obolenja). Morda je več tudi laringitisa, približno enako je črevesnih in prehladnih obolenj, manj pa obolenj spodnjih dihal (npr. atipičnih pljučnic in bronhiolitisov).

Kakšen je postopek, če pri otroku zaznamo simptome koronavirusa?

Natalija Gradišek iz ZD Zagorje nam pojasni, da v primeru, ko predšolski otrok zboli in kaže znake dihalnega obolenja testiranje priporočajo, ni pa nujno, da ga vsi opravijo. “Če kolikor testa ne opravijo, naj bi načeloma otrok ostal doma vsaj 10 dni, kolikor še vedno znaša obdobje izolacije COVID 19 okužbe. Upoštevamo tudi domači COVID test – če je negativen in ne vztrajamo pri izolaciji 10 dni, ampak gre otrok lahko v vrtec, ko se simptomi umirijo.

 

Trenutne covid okužbe v Zasavju

Občina Aktivni primeri Novi primeri (v enem dnevu) Tedenski prirast
Zagorje ob Savi 272 28 −23,4 %
Litija 226 6 −16,3 %
Trbovlje 179 7 −35,8 %
Hrastnik
89
4 −32,1 %

Podatki na dan 20. 10. 2022 za 18. 10. 2022 vir: covid-19.sledilnik.org

Starši, ste v dilemi, kdaj otroka poslati v šolo in kdaj obdržati doma?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --