23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoMed okuženimi največ mladih, zabave tudi po garažah

Med okuženimi največ mladih, zabave tudi po garažah

V Zasavju zdravstvena stroka opozarja, da se epidemiološka slika zaradi covid-19 ne izboljšuje, ravno nasprotno. Gregor Pajić, direktor Zdravstvenega doma Hrastnik ljudi vnovič poziva k odgovornosti in spoštovanju ukrepov, “saj je virus smrtonosen”.

Hitri test

“Ko smo februarja spremljali zastrašujoče razmere v Italiji in prenapolnjene bolnišnice z umrlimi, smo bili prestrašeni in si nikakor nismo želeli, da se kaj takega dogaja tudi pri nas. Sedaj je pri nas situacija dvakrat slabša kot v Italiji. Po številu umrlih na 100.000 smo svetovni rekorderji,” poudarja direktor ZD Hrastnik, kjer so največ okuženih ta teden imeli v torek, ko je bilo od 28 opravljenih testov kar 20 pozitivnih. Podobno je bilo tudi včeraj, ko so opravili 15 testov in je bilo od njih 12 pozitivnih.

Pajić: Ostanite tudi med prazniki doma!

Ta teden so v ZD Hrastnik skupaj do danes sicer opravili 72 testov, 40 je bilo pozitivnih, za današnjih 15 testov rezultatov še nimajo. Pajić je glede stanja zelo zaskrbljen in si želi, da bi se ljudje zavedali resnosti epidemije in tudi med prazniki ostali doma.

Gregor Pajić: Sedaj je pri nas situacija dvakrat slabša kot v Italiji. Po številu umrlih na 100.000 smo svetovni rekorderji

“Zaposlene v zdravstvenem domu ter domu starejših redno testiramo. Vsi smo negativni. Naj bo tako še naprej. A k temu pomembno pripomorejo tudi občani, saj se zdravstveno osebje lahko okuži tudi od njih. Zato pozivam vse, naj spoštujejo vse ukrepe, od nošenja mask, pranja rok in varnostne razdalje. Le tako bo zdravstveno osebje ostalo zdravo in bo nudilo podporo bolnikom,” je dejal naš sogovornik, ki poudarja, da se je treba zavedati, da so zmogljivosti za covid bolnike na meji in da jih je lahko ob nadaljnji rasti okužb hitro premalo.

Medvedova: Med okuženimi največ mladih

V ZD Zagorje so ta teden opravili 221 testiranj na okužbo s covid.19, največ testiranj so opravili v ponedeljek in sicer skupaj 95. Na občini in upravni enoti so tega dne opravili 54 hitrih testov, od tega so imeli 4 uslužbenci pozitiven test. Zaskrbljujoča je ponedeljkova okuženost posameznikov, ki so prišli na testiranje s klasičnimi testi, saj je bilo od 18 testiranj kar 14 pozitivnih. Skupno je bilo med vsemi testiranimi pozitivnih v ponedeljek 21 ljudi.

“Med okuženimi je še vedno največ mlajših, ki se očitno ne morejo odpovedati druženju in zabavam, ki si jih pripravljajo tudi po garažah. Omejevanje okužbe pa otežuje tudi to, da ne želijo povedati, s kom so se družili,” je zaskrbljena Urška Medved, zdravnica ZD Zagorje. Danes, v petek, so opravili že 28 testov, rezultatov pa še nimajo.

V Radečah še vedno spodbudna slika

V Radečah so sicer šele pred mesecem dni dobili svojo covid točko, a z veseljem ugotavljajo, da ostaja epidemiološka slika dobra. Ta teden so skupaj z današnjim dnem opravili 167 testov, od tega je bilo 13 pozitivnih. Četudi je ta številka sorazmerno nizka, direktorja ZD Radeče Francija Čeča skrbi, ker se številka povečuje.

Vir: NIJZ

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...