-- OGLAŠEVANJE --

Direktor Steklarne: Študij, ki ga je vpisal skoraj po pomoti, ga je pripeljal do vodenja hrastniške steklarne

Izvršni direktor Steklarne Hrastnik Matevž Fazarinc je pred dobrima dvema letoma v hrastniško steklarno prišel kot namestnik generalnega direktorja, mag. Petra Časa. S širitvijo skupine Vaider je Peter Čas dopolnil obstoječe funkcije ter delovanje na ravni proizvodnih podjetij Steklarne Hrastnik v Sloveniji ter SFS Paraćin v Srbiji kot CEO (generalni direktor) Vaider Group. Njemu ob bok kot izvršni direktor pa je stopil naš sogovornik.

-- OGLAŠEVANJE --

Nasmejani direktor prihaja iz Domžal. Ima dva sinova in čeprav je bil v Hrastniku pred nastopom službe le enkrat, zdaj večkrat z družino spakirajo nahrbtnike in se odpravijo na pohod po zasavskih hribih. Steklarji so ga hitro naučili nekaj zasavskih štosov, hitro pa je tudi ugotovil, da kletvice niso toliko žaljivke, temveč bolj del vsakodnevnih pogovorov v zasavskih dolinah.

Odkrito o 200 zaposlenih na čakanju, obljubljenem povišanju plač za 4-izmenske delavce, o povezavi s sončno elektrarno Prapretno in inovaciji z uporabo tujih črepinj.

Skromni Ljubljančan, ki zadnje desetletje živi v Domžalah, je predstavitev svoje karierne poti začel tako: »V gimnaziji nisem bil med ‘piflarji’ in ko sem se moral odločit kaj bi študiral, sem na seznamu fakultet povsem po naključju, v resnici bolj po pomoti, našel metalurgijo, šel na informativni dan, dobil sendvič in se vpisal.« Bolj neverjetno pa je to, da mu je bil študij pisan na kožo. Pravzaprav so bila raziskovanja in odkrivanja tako zanimiva, da je vpisal tudi doktorat, se zaposlil kot mladi raziskovalec, šel kot gostujoči raziskovalec v Združene države Amerike in Nemčijo, nato pa se zaposlil na Jesenicah v Acroniju. Tam je tudi spoznal Petra Časa, s katerim sta se v svoji različnosti tako dobro dopolnjevala, da ga je 5 let kasneje slednji povabil v Hrastnik.

Zakaj zaposlitev v steklarni?

Naš sogovornik je prepričan, da mora v vsakem delu, ki ga opravlja, najti višji pomen. Pred sprejemom službe v steklarni je razmišljal, kaj je tako posebnega v steklu in tudi sami proizvodnji. Odgovor je našel v več kot 160-letni tradiciji, ki diha z lokalnim okoljem. Kljub temu, da je lokacija podjetja v dolini omejenih možnosti, pa prav od tu izvira največja srčnost prebivalcev (in zaposlenih), je prepričan. »Tega se ljudje zavedajo, zato so pripravljeni marsikaj narediti. Torej res vložiti vso znanje, energijo in strast do stekla. Ta srčnost premaga ogromno ovir.« Je direktor, ki ima navado, da se večkrat na teden sprehodi čez tovarno, pozdravi zaposlene in na lastne oči spremlja delovni proces. Opaža, da je prav srčnost ljudi ključ do dolgoletnega uspeha, zato lahko iz Hrastnika po celem svetu potuje najbolj kakovostno premium embalažno steklo. Med njimi tudi steklenice za pijače, ki stanejo tudi več 1000 evrov.

Ko se je zaposlil, je bila njegova naloga, da razbremeni generalnega direktorja Petra Časa, ki se je bolj posvetil strateškim funkcijam v Vaider Group. Z novim letom je dobila direktorja tudi steklarna SFS v Paraćinu, ki je del skupine, tako so funkcije vodenja v steklarni jasno razdeljene.

Še v tem tednu vsem zaposlenim 2000 evrov regresa

Razmere na trgu embalažnega stekla se vse bolj odvijajo z neverjetno hitrostjo – to pa zahteva še večjo prilagodljivost podjetja, ki je že do sedaj v svetu slovelo kot eno najbolj fleksibilnih v panogi. Po pandemiji covida-19 so zabeležili enormna povpraševanja, ki so jih komaj uspeli servisirati. V jeseni leta 2023 pa se je vse skupaj obrnilo. Ob koncu leta je bilo zato potrebno sprejeti odločitve, ki v največji možni meri ohranjajo poslovanje – zaustaviti je bilo potrebno določene linije, ugasniti peč, skladišča so se polnila. »Vedeli smo, da se bo cikel obrnil, a do takrat je bilo potrebnih precej prilagajanj.« Trend je vendarle spremenil smer in 200 delavcev, ki so bili konec leta 2023 vključeni v ukrep tako imenovanega rotirajočega čakanja na delo doma, so v večji meri že »vpoklicali« nazaj na delo. Še več. Preko 500 zaposlenih je, vsak na svoj način, prispevalo k izboljšanju poslovanja, vsak s svojega področja dela. V vmesnem času so še povečali obseg izobraževanja zaposlenih ter z različnimi ukrepi delali vse za razvoj podjetja naprej. Pomemben del razvoja so seveda tudi prejemki zaposlenih – že v tem mesecu bodo izplačali 2000 evrov regresa.

Nič več tako novega direktorja čaka pomembna naloga v času transformacije proizvodnje stekla s čim bolj zeleno energijo. Prvi na svetu so namreč uspešno uvedli več kot 60 odstotni delež vodika kot energenta in zmanjšali potrebo po plinu. Na strehah podjetja imajo postavljeni sončni elektrarni. Hkrati pa tečejo pogovori z različnimi deležniki o inovativnih postopkih upravljanja z energijo. Svet se spreminja in kupcem ni pomembna le najvišja kakovost, temveč tudi pot do nje.

Obeta se dvig plač, dodatno nagrajevanje 4-izmenskih delavcev

Velik izziv je iskanje kadrov. Ker ima podjetje za del zaposlenih 4-izmensko delo, drugače zaradi peči v tej panogi ne gre, je večji izziv poiskati nove zaposlene. Prednost, ki jo naš sogovornik vidi je ta, da je to vendarle kreativen in ustvarjalen proces, kjer na koncu izmene v roke vzameš izdelek iz čistega stekla, ki je plod tvojega dela. Tako vidiš in tudi lahko pokažeš, kaj si naredil. V te izdelke pa so ujete najbolj dragocene tekočine – od čiste vode do žlahtnih kapljic. Zaveda pa se tudi, da je predvsem mlajše generacije vse težje motivirati za 4-izmensko delo. A, ker, kot pravi: »nobene uprave, prodaje, razvoja ne bi bilo, če naši ljudje ne bi delali 24/7«, prihaja novost. Plače ne samo 4-izmenskih delavcev, temveč kar polovici vseh zaposlenih, bodo letos ponovno dvignili, tokrat za kar 10 do 20 odstotkov. V tem letu so prednostno na seznamu oddelki in sektorji, ki so najbolj vezani na proizvodni proces.

Steklarna Hrastnik zadnja leta dela le premium program embalažnega stekla. Izdelujejo steklenice za najkakovostnejše žgane pijače, za premium vode ter za najbolj vrhunska rose vina. Ves namizni program že leta ni več del podjetja, umaknili so tudi parfumske stekleničke.

 

Novogradnja na lokaciji hrastniške obrtne cone

Prihodnost steklarne vključuje tudi gradnjo na lokaciji novozgrajene obrtne cone – kaj čisto točno, še tehtajo in razmišljajo o več možnostih. »Močno pozdravljamo dokončanje infrastrukturnih del za potrebe Obrtno-industrijske cone Hrastnik (OIC). Za nadaljnji razvoj steklarne na lokaciji v Hrastniku imamo v OIC predvidene 3 scenarije prostorskih optimizacij proizvodnje in poslovanja, pri čemer dokončna odločitev še ni sprejeta.«

Z energetskimi spremembami in razvojem se bodo vključevali na večje razpise, trenutno pa že razmišljajo o inovativnem projektu, ki vključuje uporabo tujih črepinj. Za vsakih 10 odstotkov črepinj v proizvodnji namreč zmanjšajo porabo energije za 2 do 3 odstotke. In, čeprav se ne sliši zapleteno, gre za izjemno zahteven postopek, ki terja veliko preizkušanja in iskanja najboljšega načina za izvedbo.

Steklenice izdelane v Steklarni Hrastnik je mogoče najti v najbolj prestižnih trgovinah v New Yorku, v Tokiu … Izvažajo v 60 držav sveta,  vzpostavili so tudi predstavništvi v Edinburghu in Cognacu. Če boste v kakšni brezcarinski trgovini, si le poglejte steklenice Bacardija, Remy Martin-a, Martell-a.

Matevž Fazarinc pravi, da ima Steklarna Hrastnik svetlo prihodnost. Na spremembe so pripravljeni, pa čeprav je včasih zaznati veliko »nejevernih Tomažev«. Prav od tistih stvari, ki najbolj porušijo planirano, se največ naučijo. »Dajo nam debelo kožo in nas povežejo v smislu, kot ne bi nikoli mislili.« Čisto za konec pa izvršni direktor še zaključi: »Lahko smo ponosni, ker dokazujemo, da gremo dolgoročno v pravo smer.«

Hrastničani prvi na svetu, premikajo sodobne mejnike svetovne industrije

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --