-- OGLAŠEVANJE --

V spomin na prijatelja, ki se je v gorah smrtno ponesrečil, zdaj vsako leto festival

-- OGLAŠEVANJE --

“Festival organiziramo v spomin na Maksa Koviča, ki se je leta 2021 smrtno ponesrečil pri plezanju v severni steni Triglava. Bil je zelo aktiven na več področjih, pri plezalcih, organiziranju koncertov preko Medgeneracijskega glasbenega društva, treniral je košarko, bil aktivni član Rafting kluba Vidra,” je začetke predstavil Žiga Rappl, ki je z Medgeneracijskim glasbenim društvom in ZKMŠ Litija glavni organizator dogodka.

“Že kmalu po tragičnem dogodku smo vedeli, da bomo naredili nekaj v njegov spomin in odločeni smo bili, da bo dobrodelno. Različne ekipe, kjer je sodeloval so imele ideje, ki smo jih nato skombinirali in naredili Maksimal festival,” nadaljuje Rappl.

Prvo leto so na dogodku zbrali 1405 evrov in jih namenili gorski reševalni službi, ki je sodelovala pri reševanju Maksa Koviča. Ko so hoteli leto kasneje ponoviti – so se zgodile poplave.

Besnenje reke Save jih ni ustavilo, ampak motiviralo

Naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2023, ki ga podeljuje Consulta NVO, pripada Maksimal festivalu. Žiga Rappl, ki je z ekipo različnih društev, zavodov, klubov in prostovoljcev organiziral dogodek, nam je zaupal, da bi na račun poplav del festivala skoraj odpovedali. Saj jim je voda, ki je prestopila bregove, dodobra poškodovala prostore Mladinskega centra, kjer so planirali izvedbo koncerta. Pa so se odločili, da ga ravno zaradi poplav izvedejo ter zbrana sredstva podelijo tistim, ki so zaradi avgustovskega besnenja reke Save utrpeli škodo. “Saj smo vedeli, da bo dobrodelna nota povezana s Savo, ker je Maks vedno govoril, da se Save ne sme jeziti,” se je spominjal Rappl, ki takrat še ni vedel, da bo prav reka sama poskrbela, da bo res v središču pozornosti. Septembra so tako izvedli košarkarski festival in koncert, dan varnega gorništva pa je potekal že v maju. Skupaj so zbrali dobrih 1000 evrov in jih donirali Območnemu združenju rdečega križa Litija, kjer so poskrbeli, da so sredstva dobili tisti občani, ki so bili najbolj prizadeti v avgustovskih poplavah.

Tri teme festivala, vsaka s svojim namenom

“Pri dogodku gre za tri sklope, pri katerih je bil Maks najbolj dejaven in se povezujejo v dobrodelni festival. El Spartanos!,” je povzel koordinator in na koncu uporabil še moto osebe, ki je navdih za omenjene dogodke po ulicah Litije. Tako na enem delu festivala, dnevu varnega gorništva, ozaveščajo o varnosti pri plezanju, ponudijo prostor za predstavitev različnim organizacijam, premično plezalno steno in druge aktivnosti. Istočasno rafting klub, kjer je Maks redno sodeloval tudi v čistilnih akcijah Save, organizira interni spominski spust po reki Savi. Drug del festivala sta turnir za košarkaše z legendarnimi gosti, ki mu sledi še večerni koncert.

Nominacija jih je prijetno presenetila

“Občutek, ko dobiš priznanje za ves vložen čas in trud in ga lahko deliš z ekipo, je neko zadovoljstvo in motivacija za naprej,” je zaupal Rappl, ki bo dobljeno plaketo delil z vsemi organizacijami in posamezniki, ki nesebično pomagajo. Stalno je v ožji ekipi do 30 ljudi, za celo izvedbo jih je več kot 100.

“Sodelovala sem na obeh dosedanjih dogodkih, v strežbi in ekipi za pripravo okraskov in majic. Rada pomagam drugim. To me žene naprej, ker na mladih svet stoji. In to je dogodek, ki se dela za mlade, je v pomoč drugim in združi različne generacije. Mi stremimo k temu, da čim več doprinesemo k okolju in spodbujamo mlade k aktivnosti,” je razložila prostovoljka Nadja, ki je del ekipe Mladinskega centra Litija. Letos že načrtujejo vse tri sklope festivala v septembru.

VIDEO: Savski most in čudovita reka

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --