-- OGLAŠEVANJE --

Letos že enajstkrat streslo zasavska tla

Februarja so se letos prvič zatresla tla pod Zasavjem, poleti smo se »zamajali« kar petkrat.

-- OGLAŠEVANJE --

Zasavje samo je območje z zmerno potresno dejavnostjo, sicer pa Slovenija leži na potresnem območju. Kot pojasnjujejo na Arsu je Zasavje sicer potresno dejavno, vendar tukaj ni pričakovati hudih učinkov potresov. Kljub temu potresov, ki povzročijo tudi večje učinke, nikjer v Sloveniji ni mogoče popolnoma izključiti. Vsa potres6potresna dejavnost na območju Slovenije je posledica približevanja Jadranske in Evrazijske tektonske plošče, je za naš portal pojasnil Andrej Vuga z Agencije RS za okolje.

Prvi potres III. stopnje po evropski potresni lestvici smo Zasavci v letošnjem letu doživeli 1. februarja dopoldan v okolici Trbovelj, naslednjega iste intenzitete pa 13. marca v večernem času na istem območju. Intenziteta III. stopnje pomeni, da je potres čutiti v zaprtih prostorih, občutijo pa ga tudi mirujoči posamezniki kot zibanje ali rahlo tresenje. Na drugi dan v maju je bilo v večernem času, v razmaku 36 minut, čutiti kar dva potresa, v juniju pa je zopet nastalo potresno zatišje.

Lani 5, letos že 11 potresov

zasavje splošna trbovljeV obdobju med 3. julijem in 23. avgustom so se tla v Zasavju tresla kar petkrat. Prvič smo bili priča potresu III-IV stopnje, kar pomeni, da potres v zaprtih prostorih občuti večina prebivalstva, nekateri posamezniki se zbudijo, okna zaropotajo in posode zažvenketajo. Sredi meseca smo bili priča še enemu potresu, oba sta nastala na področju Trbovelj.

22.avgusta ob 2.51 so se tla, edinkrat letos, stresla na območju zagorske občine v Ravenski vasi, ob istem času so zabeležili še ločen potres na območju Trbovelj. Dan pozneje v dopoldanskem času je bilo čutiti še enega. Priča zadnjima dvema potresoma na našem območju smo bili 17. oktobra. Prvi je nastal ob 1.16 uri, drugi pa le šest minut za njim.

Lani v istem obdobju je agencija zabeležila le pet potresov na območju Zasavja.

Prvi letošnji potres, ki so ga čutili Zasavci:

Zatreslo je tla v Trbovljah

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --