27.7 C
Trbovlje
ponedeljek, 16. maja 2022
ZON.siAktualnoKurent: "To bo izziv, sem si mislil in glede na to, da...

Kurent: “To bo izziv, sem si mislil in glede na to, da sem po srcu Trboveljčan, sem se vrgel v papirje in začel raziskovati.”

Smeli načrti so postavljeni za prihodnost trboveljske bolnišnice. Metod Kurent je odločen, da bodo v naslednjih treh letih vložili preko 10 milijonov evrov v investicije, da bodo pripeljali v Trbovlje dobre kadre in izkoristili dejstvo, da je to druga najmanjša bolnišnica v državi, bo pa zato najbolj prijazna pacientom.

Zakaj se je sicer izkušeni manager, a povsem iz drugih voda, odločil zavihteti na čelo bolnišnice?

“Ljudje se v modernem svetu selijo na 5 do 10 let, pri nas smo bolj zapečkarji in v enem domu na istem naslovu ostanemo celo življenje. V Zasavju je specifika, da pri istem delodajalcu ostaneš celo življenje. Bil sem po svetu, po Evropi, delal za različne delodajalce. Dobro poznam javno upravo, pa tudi v gospodarstvu sem se dobro znašel. In ravno v trenutku, ko nisem imel najboljših trenutkov z lastniki v podjetju, kjer sem sicer uradno še vedno odgovorna oseba, sem prejel klic. To bo izziv, sem si mislil in glede na to, da sem po srcu Trboveljčan, sem se vrgel v papirje in začel raziskovati.”

Preteklo je že skoraj 200 dni Kurentovega mandata in prvi večji korak je bil narejen z nakupom nove operacijske mize na kirurškem oddelku. A to je le obris visokoletečih ciljev, ki jih ima za bolnišnico novi direktor. Na zdravstvenem ministrstvu so že prikimali letošnjim trem investicijam. Obnovila se bo ambulanta za endoskopsko dejavnost, kupili pa bodo tudi novi rentgen in CT aparat.

Padel v negativno poslovanje in stroške, ki so “ušli iz rok”

A ne gre tako zlahka kot se sliši. “Že na primopredaji sem bil opozorjen, da je bilo emplantantno kršenje zakona o javnih naročilih, da smo v negativnem poslovanju, da imamo slab finančni tok, bil sem opozorjen, da kadri odhajajo. Torej vedel sem, da nisem dobil z rožicami postlano.” Kljub temu pa je bil Kurent pri odpiranju fasciklov še naknadno razočaran. “Definitivno so materialni stroški ušli iz rok bivši direktorici, prav tako so ji ušli kadri in nič ni bilo narejenega na tem, da bi bila bolnica prepoznavna tudi navzven. Sami sebi so bili namen,” doda direktor, ki je prepričan, da so zadeve rešljive.

Prednostno obravnavo bodo imeli kadri

Kurent je pod prvo točko zabeležil aktivno kadrovsko politiko. To pomeni zadržati vse specializante, obdržati dobre strokovne kadre in z dobrimi pogoji dela in bivanja v okolju privabiti nove. Bolnica ima kar 12 svojih stanovanj, več kot polovica je bila ves ta čas prazna. Sedaj bodo 3 prodali, z denarjem od prodaje pa ostale prenovili in po ugodni ceni najema ponudili bodočim kadrom. Druga ugodnost za kadre bo parkiranje v parkirni hiši, za katero se papirji že aktivno pripravljajo tako v občinski prostorskih načrtih kot v projektih za samo gradnjo. Tudi stimulacija zaposlenih bo, obljublja direktor, seveda v kolikor to javni sistem dopušča.

“Predolgo ni bilo investiranja v tehnološko opremo. Najprej potrebujemo kvalitetno informacijsko tehnologijo, da bomo hitreje obdelovali podatke in prihranili čas, ki ga zapravijo v delu z birokracijo našim zaposlenim.” Pove direktor in še doda, da vsekakor bo velik vložek v nadgradnjo sistemov, iz katerih pa bodo nato lahko spremljali, katere ambulante so dobičkonosne in kje imajo manjko.

Sicer pa bo poudarek na vzpostavitvi informacijske tehnologije ter nato na radiologijo, endoskopijo, še izvemo od prvega moža trboveljskega zdravstva. Eden od pomembnih ciljev novega vodstva je tudi celotna prenova ginekološko-porodnega oddelka, »da bomo zopet postali atraktivna porodnišnica in, da bodo porodnice iz drugih regij hodile k nam.«

Kakšna bo trboveljska bolnišnica čez 5, 10 let?

»Nasprotujem temu, da bi postala le negovala bolnišnica. Menim, da bi UKC-ji in večje bolnišnice morali prevzeti najbolj pomembne operacije – glavo, srce, mogoče še kakšno specifiko kot je v Vladoltri. Mi kot manjša bolnišnica pa bi lahko pridobili prepoznavnost po manj zahtevnih operacijah, ki pa ji jih opravili z najvišjo možno mero kakovosti. Zakaj ne bi imeli najkrajše čakalne dobe pa recimo najbolj modern laporoskopsko operacijo recimo kile ali žolčnika. Razvijali bomo nove programe in obenem urili kadre, da se prilagajajo situaciji. Vsekakor pa se bomo bolj odprli javnosti ter komunicirali, tudi z lokalnim okoljem.«

V polnem zamahu je tudi priprava projektov za gradnjo parkirne hiše nad bolnišnico in pod trboveljskim vrtcem, kar bo predvsem odmevno v lokalni javnosti. Vsak, ki je kdaj koli peljal pacienta v bolnišnico v Trbovljah ve, da gre za zahtevno misijo. Spremeniti je potrebno prostorske načrte in naš sogovornik računa, da bi gradbeno dovoljenje lahko dobili že v začetku prihodnjega leta. Gradilo se bo v več fazah, tudi iz praktičnih razlogov, saj bo vmesno stanje že tako ali tako kaotično. Po gradnji bi iz današnjih 67 dobili nekje med 200 in 300 parkirnih mest – del namenjenih zaposlenim in del dnevnim obiskovalcem.

SORODNI ČLANKI:

Konec capljanja na mestu, prihaja nova era trboveljske bolnišnice

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tekom vikenda vlomili v 8 vrtnih lop in ukradli žago, kosilnice, agregat

Le dobrih 12 ur je minilo - od 20. ure zvečer preteklo soboto in do naslednjega dne, nedelje, do 9. zjutraj, pa so hrastniški...
X