17.9 C
Trbovlje
nedelja, 26. junija 2022
ZON.siAktualnoKmalu nadaljevanje gradnje ceste Trbovlje-Hrastnik

Kmalu nadaljevanje gradnje ceste Trbovlje-Hrastnik

Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) bo lahko v kratkem nadaljeval z obnovo cestne povezave Trbovlje-Hrastnik, ceste na Lešo v Hrastniku in sanacijo na Savskem polju oziroma območja nad nekdanjim ribnikom oziroma pod Kipami v Trbovljah. Vlada RS je namreč pred dnevi sprejela program postopnega zapiranja RTH za obdobje 2022-2023, s čimer bo RTH pridobil 8,9 milijona evrov evrov. 

Letos bodo za sanacijo rudniških površin in postopno prestrukturiranje regije prejeli 4,2 milijona evrov, prihodnje leto 4,5 milijona evrov, leta 2024 pa še 200.000 evrov. Vrednost triletnega programa, ki sledi podaljšanju zakona o postopnem zapiranju RTH, sicer znaša 11,675 milijona evrov, razliko bo RTH pridobil z odprodajo premoženja, je pojasnil likvidacijski upravitelj RTH Stanislav Sotlar. 

Tokrat bo denarja dovolj za vse investicije

Med večjimi investicijami je tudi še izgradnja ceste na Lešo.

Po podpisu pogodbe z ministrstvom za infrastrukturo bomo lahko nadaljevali z obnovo ceste Trbovlje-Hrastnik na odseku od vrha Terezije do deponije, prav tako je pomembna tudi gradnja ceste na Lešo, kjer bodo gradili Dom za starejše občane Hrastnik, še ena večja sanacija pa nas čaka tudi na Savskem polju, na območju nad bivšim ribnikom proti Kipam. To so največje investicije, čaka pa nas tudi še nekaj manjših sanacij plazov, cest in podobno,” je o pomenu sprejetja programa financiranja na vladi povedal Sotlar. 

Pogodbe z vsemi izvajalci del že imajo podpisane, tako da bodo ti z deli lahko pričeli takoj, ko bo ministrstvo sprostilo sredstva, saj jim je lastnih sredstev, ki jih pridobivajo z odprodajo premoženja, zmanjkalo in so zato vsa dela morali prekiniti. “Z odprodajo premoženja smo pridobili okoli 11 milijonov evrov in s pomočjo teh sredstev smo uspešno delovali v letih 2019 in 2020, dodatno pridobljena sredstva od države pa pomenijo, da bomo RTH lahko uspešno zaprli,” je dejal Sotlar. 

SORODNI ČLANKI:

Zadnji krak ceste čez hrib že “vrezan”, ampak …

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X