14.3 C
Trbovlje
sobota, 1. oktobra 2022
ZON.siAktualnoKdaj bo sanirano odlagališče Rakovnik?

Kdaj bo sanirano odlagališče Rakovnik?

Nekdanje odlagališče Industrije usnja Vrhnika Rakovnik v Šmartnem pri Litiji je že nekaj časa na seznamu degradiranih območji, ki jih vlada namerava sanirati še v tem mandatu. Ministrstvo za okolje je letos izbralo upravljavca odlagališča.

Na odlagališču Rakovnik v Šmartnem pri Litiji, kjer je Industrija usnja Vrhnika (IUV) odlagala svoje odpadke, se monitoring ne izvaja že vse od leta 2011, ko je IUV končala v stečaju. Največji problem zdaj zaprtega odlagališča so izcedne vode, ki se zbirajo v bazenu in iztekajo tudi v bližnji potok.

Dolga leta je bil odgovor države, ki je po stečaju IUV-ja odgovorna za sanacijo, da območja ne more sanirati, saj zemljišče, na katerem se nahaja odlagališče, ni bilo v njeni lasti. Občina Šmartno pri Litiji je lani skupaj z ministrstvom za okolje ta zemljišča prenesla na državo, kar je bilo ključno, da je država lahko izbrala upravljavca odlagališča. »Septembra letos smo dobili določbo o okoljevarstvenem dovoljenju, kjer je jasno zapisano, da je novi upravljalec odlagališča INFA,« pove župan Šmartnega pri Litiji Rajko Meserko. Na ministrstvu za okolje so z izvajalcem septembra letos podpisali letno pogodb in za dela v Rakovniku namenili 81 »Predvidoma bodo letos opravili monitorig odlagališča, postavili ograjo okrog odlagališča in pa odvažali izcedne vode,« pojasnjuje Tanja Bolte, direktorica direktorata za okolje.

Na občini so pričakovali, da se bodo dela v tem času že pričela. »V zadnjem obdobju glede na rastje in seveda nedostopnost do samega izcednega bazena, opažamo, da se ta dejavnost ne izvaja,« razlaga Meserko. Na ministrstvu pa imajo načrt in zagotovljena sredstva za sanacijo v prihodnjem letu. »V sklopu naslednjega leta želimo izvesti bolj obširna sanacijska dela,« pravi Boltetova. Ob tem pa še dodaja, da je sanacija takšnega odlagališča večletni projekt, kdaj bo odlagališče v Rakovniku dokončno sanirano pa je odvisno tudi od denarja, ki ga bo država namenila za ta projekt.   

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X