-- OGLAŠEVANJE --

Kaj so učiteljice iz Zagorja prinesle iz Skandinavije in Češke?

-- OGLAŠEVANJE --

Na OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja ob Savi se že dolgo trudijo, da bi skupaj z učenci preživeli čim več časa zunaj, na svežem zraku, izven štirih sten učilnic. Ko se je pojavil koronavirus še toliko bolj… Zagorska šola je uspela s prijavo Erasmus+ izobraževanja na to temo in posebnega izobraževanja v tujini so se udeležile tri učiteljice – spoznale so zanimive pristope v povezavi z učenjem v naravi.

Finska: Sestanki, srečanja in delo na prostem

Prva je odšla na pot ravnateljica Kristina Renko. V začetku oktobra 2019 je odpotovala na Finsko. Udeleženci so prihajali iz Belgije, Hrvaške, Grčije in Slovenije, in sicer vzgojitelji v vrtcih, učitelji razrednega in predmetnega pouka in ravnatelji – vsi motivirani, da spoznajo in preizkusijo, kako na Finskem poteka poučevanje v naravi in zunaj učilnice.

Helsinška knjižnica jih je navdušila. Ni le knjižnica, pač pa tudi prostor za delo, sestanke, srečanje, klepet, igro, branje, pripovedovanje. Veliko časa so posvetili spoznavanju okolja, v katerem se nahaja Mladinski center Marttinen, šol in vrtcev udeležencev in izobraževalnih sistemov v državah, od koder so prihajali. V gozdu so preizkušali socialne veščine, ozaveščali pomen timskega dela ter refleksije in preizkušali didaktične igre za različna predmetna področja v kombinaciji z gibanjem ter se seznanili s t.i. Adventure Pedagogy (učenje prek igre).

Na Švedskem o pomenu pouka v naravi

Vanja Guček

Učiteljica razrednega pouka Vanja Guček se je v avgustu 2021 udeležila izobraževanja Narava kot učno okolje v Vardnasu na Švedskem. Prisotnih je bilo 22 udeležencev iz osmih držav (Slovenija, Hrvaška, Slovaška, Češka, Italija, Španija, Grčija in Ciper), s katerimi so si izmenjali primere dobrih praks in primerjali šolske sisteme v različnih državah. Spoznali so pomen pouka izven učilnice in različne dejavnosti, ki jih lahko izvajamo v naravnem okolju. Sprehajali so se po čudoviti okolici Vardnasa, na obrežju jezera poslušali predavanje o igri ter predstavili igre, ki jih učitelji lahko z učenci igrajo v naravi. Obiskali so tudi osnovno šolo v Rimforsi.

Erasmus+ je program EU, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. Ponuja finančno podporo univerzam, izvajalcem izobraževanja in usposabljanja, raziskovalnim organizacijam, zasebnim podjetjem. Organizacijam omogoča izobraževanje odraslih, da v tujino pošljejo svoje zaposlene na poučevanje in usposabljanje oziroma da na usposabljanje in poučevanje sprejmejo osebje tujih organizacij.

Do novih načinov poučevanja na Češkem

Polona Kovač, učiteljica matematike in tehnike, je s stanovskimi kolegi iz Slovaške, Hrvaške in Portugalske v septembru 2021 sodelovala na izobraževanju Novi načini poučevanja na Češkem. Rdeča nit izobraževanja so bile delavnice, kako izvajati pouk na prostem. Že prvi dan je narava ponudila odlično učno okolje, in sicer park v okolici hotela v središču mesta ter travnik pred mogočnim dvorcem, ki leži približno 15 minut vožnje iz Kutne Gore. Polona je tam udeležencem ponudila slovensko potico in vino, jim zapela ob citrah ter tako predstavila kulturno dediščino Slovenije. Z nadaljnjimi aktivnostmi so uspešno povezovali matematiko, biologijo, geografijo, šport in angleščino. Gozd je bil učno okolje, kjer so v namene izkustvenega učenja uporabljali ogledala, rute in vse, kar se najde na gozdnih tleh. Indijansko poletje jim je bilo zelo v pomoč pri izvedbi programa v naravi. Obiskali so tudi osnovno šolo Tynec nad Lebem, kjer so si ogledali njihove sodobne učilnice na prostem, ki so jih naredili tudi s pomočjo razpisov Evropske unije.

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Litija – Zagorje: Jutri NE bo popolne zapore ceste

Popolna zapora ceste Litija - Zagorje je za jutri odpovedana. Ob sobotah je sicer od 7.30 do 17. ure pri galeriji Šklendrovec napovedana popolna zapora...
-- OGLAŠEVANJE --