17.3 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoKmalu jesen. Zasavske ambulante že polne?

Kmalu jesen. Zasavske ambulante že polne?

Jesen je čas določenih obolenj, kar se kaže tudi pri izostankih v šoli in vrtcu.

Prehladnih znakov je trenutno med otroci v Zagorju malo, so zgolj izjeme, za naš portal pojasnjuje dr. Natalija Gradišek iz Zdravstvenega doma Zagorje: »Večinoma gre za bolezni ust, dlani in podplatov, nadaljuje, kar nikakor ni isto kot šesta otroška bolezen, ki je večinoma bolezen dojenčkov, niti kot peta otroška bolezen, ki je bolezen mlajših otrok in šolarjev in je v Zagorju razsajala največ spomladi.«

zd zagorje (5)_1024x768
Kdaj otroka obdržati doma?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo staršem, da otrok ne sme v vrtec, če je imel v zadnjih 48 urah povišano telesno temperaturo ali drisko ali pa je bruhal. Znaki bolezni so tudi izpuščaji z ali brez vročine ter uši in garje – na tem mestu pa svetujejo, da otrok sme ponovno v vrtec, ko je uspešno opravljeno razuševanje ali izveden postopek zdravljenja garij. Pri drugih nalezljivih boleznih je potrebno upoštevati navodila zdravnika.

izpuščaji, otrok
Bodite pozorni na izpuščaje.

Zagorska pediatrinja pravi, da v ambulanti trenutno opažajo dve bolezni. Na pohodu so Enterovirusi – to so večinoma blage bolezni, pri katerih nastopi obdobje do dveh dni trajajoče vročine, ki pa je lahko tudi zelo visoka (preko 39 stopinj), vročino spremlja izpuščaj. Gradiškova opozarja, da simptomi ne gredo vedno po istem kopitu, tudi izpuščaj je lahko različen. V drugo skupino spada virusna angina, pri kateri imajo lahko otroci prav tako izpuščaje, vendar je v večini primerov sprememba opazna ravno v ustih, kjer se lahko pojavijo drobne afte, bodisi na jeziku, redkokdaj pa tudi na notranji strani lic.

Strah je odveč, saj gre za sorazmerno blagi bolezni, miri Gradiškova in doda »starše pa je potrebno opozoriti, da kadar ima otrok vsaj dva dni vročino in izpuščaje ne sme v vrtec vse do izzvenetja izpuščaja, kar traja približno kakšen teden«.

Šesta bolezen je večinoma bolezen dojenčkov.
Šesta bolezen je večinoma bolezen dojenčkov.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X