-- OGLAŠEVANJE --

Je to šala? Trboveljski profesor, ki je trdil, da nikoli ne bo javno zapel, zdaj izdal svoj glasbeni album

-- OGLAŠEVANJE --

Profesor računalništva na Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah Uroš Ocepek je vsako leto prve ure bolj resen in zadržan. Tako, kot sam pravi, dijakom predstavi vrednote in merila, katera želi, da dijaki spoštujejo. Tokrat pa je zapel malce drugačno pesem – dobesedno. Posnel je glasbeni video, v katerem poje na različne znane komade. No, pravzaprav ne poje on. Čeprav glas je njegov. Uff, cela zmeda. 

Šolarjem ste ob prvem šolskem dnevu pripravili nadvse zabaven in atraktiven video. Zakaj?
Ideja za film je nastala, ker je brat Primož (programer) zasledil nove odprtokodne algoritme za generiranje glasu. Prišel sem na idejo, da bi naredil nekaj zabavnega, glasbenega. Ni trajalo dolgo, ko sem že v glavi sestavljal fiktivni video, v katerem bom izdal glasbeni album, na katerem pojem. Prvotno idejo sem povezal v motivacijski in hudomušni videoposnetek, z namenom, da bi mogoče vsaj malo oblažil kakšno stisko, ki jo imajo učenci, dijaki in tudi učitelji, glede na to, da prihaja 1. september. Po drugi strani pa vsi učenci in dijaki niso imeli mirnih počitnic, žal.

“Ni skrivnost, da sem si dal duška in sem pri tem neizmerno užival.”


Želite s tem videom morda pokazati, da je šola tudi zabavna, da je učenje lahko drugačno, da ste sodobni učitelj?
Vedno se trudim, da je moja vsebina tudi izobraževalna. Morda na prvo žogo deluje, da gre za nekakšno samopromocijo. Želel sem pokazati, da sem samo človek – in, da je prav da gremo kdaj izven okvirjev.
Če bi vprašali mojo družino, bi vam zatrdili, da ne bom nikoli javno zapel. No, v resnici imajo še vedno prav. Je pa res, da je lahko video tudi zavajajoč in imajo novi dijaki morda nekoliko drugačno predstavo o meni. Običajno sem prve ure resen in zadržan, ker je ključno, da predstavim vrednote in pravila, katera želim, da jih dijaki spoštujejo. 

Profesor Ocepek o začetku šole in razredništvu: “Pred menoj ni lahka naloga, a se je po svoje veselim, ker imam veliko načrtov, kako bom popestril razredne ure.”

Poleg zabave, ste ob tem pokazali tudi, kaj je mogoče narediti z umetno inteligenco. Bi pojasnili, kako ste ustvarili video in glasbeno podlago?
Najprej sem se moral posneti, in sicer sem posnel enourni zvočni posnetek branja naravoslovne poljudnoznanstvene literature. Priznam, da sem vmes dvakrat prekinil, saj sem moral spiti nekaj vode in zadihati. Potem je sledilo dobrih 20 ur učenja algoritma umetne inteligence – algoritem se je moral naučili značilnosti mojega glasu. Pri tem mi je pomagal brat, ki ima zmogljivejši računalnik. Ta je med procesiranjem pošteno ogrel prostor, saj je konkretno računal. Nato pa je sledila obdelava skladbe. Program je ločil glas od spremljave in nato nadomestil petje z mojim glasom. Seveda je bilo potrebno za vsako skladbo celoten postopek ponoviti – vse, razen učenja mojega glasu.
Ko je bila glasbena podlaga končana, je sledilo snemanje v prostorih šole. Preventivno sem prišel zelo zgodaj, da me nihče ni zalotil pri delu – tako sem bil tudi bolj sproščen.
Koliko časa ste potrebovali do objave?
Vse skupaj sem izdeloval 3 tedne. Precej časa je vzelo še snemanje in montaža. Res pa je, da sem imel teden pred objavo že vse narejeno in sem komaj čakal, da objavim. Po drugi strani pa, če sem iskren, sem imel tudi pomisleke, ali bi sploh objavil. Saj veste. Vsi ne razumejo dobronamernosti posnetka, vedno je kdo, ki si stvari drugače interpretira.
Glede na to, da ste video označili s številko 1, to pomeni, da se obeta tudi nadaljevanje?
S številko 1 sem pustim stvari odprte. Zaenkrat nadaljevanj sicer ne načrtujem. Morda me bo zagrabila kakšna nova nora ideja in bo sledila 2. Lahko pa tudi, da je nikoli ne bo. Pustim se presenetiti.
dr. Uroš Ocepek, prof. je vodja aktivna za računalništvo in učitelj strokovnih modulov na STPŠ Trbovlje. Je tudi predsednik Državne predmetne komisije za računalništvo na poklicni maturi in član Strokovne delovne skupine MIZŠ za vključitev temeljnih vsebin računalništva in informatike v slovensko šolstvo (RINOS). Pohvali se lahko tudi z nazivom Učitelj leta 2022, za isto leto je prejel tudi Nagrado RS za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva, v letu 2023 pa je bil predstavnik Slovenije na svetovnem izboru Global Teacher Prize.
Kako se pripravljate na jutrišnji dan (pogovor je bil izveden 31. avgusta – dan prej prvim šolskim dnem)? Je to za vas nekaj stresnega ali že komaj čakate? 
Mislim, da vsak učitelj čuti vznemirjenje. Saj imam prijetno tremo pred novim začetkom, ker sem razrednik prvim letnikom. To je velika odgovornost. Kot razrednik moraš opremiti nove dijake z vsemi informacijami in hkrati jih navaditi na novo učno okolje z vsem, kar sodi zraven. Po eni strani moraš biti dobrodušen, odprtega duha, a hkrati dovolj jasen pri predstavitvi vrednot in pravil, ki jih imamo na šoli. Pred menoj ni lahka naloga, a se je po svoje veselim, ker imam veliko načrtov, kako bom popestril razredne ure. Seveda pa je odvisno od kemije, ki jo bomo skupaj z oddelkom zgradili.

VIDEO si oglejte spodaj:

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --