-- OGLAŠEVANJE --

Izračun: koliko več boste plačali za ogrevanje v Trbovljah

-- OGLAŠEVANJE --

Občinski svetniki v Trbovljah danes na seji ne bodo razpravljali le o podražitvah o oskrbi z vodo in zbiranja ter odvoza odpadkov, ampak se še občutnejše podražitve obetajo pri ogrevanju, je razvidno iz popravka gospodarskega načrta Komunale Trbovlje za leto 2022. Za zmanjšanje negativnega poslovanja sektorja energetike bo namreč nujno treba povišati ceno tako variabilnega kot fiksnega dela cene ogrevanja, in sicer bi morala nova cena variabilnega dela po izračunih vodstva Komunale znašati kar 205 evrov za megavatno uro toplote. 

Spomnimo, da je Komunala Trbovlje variabilni del ogrevanja s slabih 88 evrov z majem podražila na 142 evrov za megavatno uro, a to še zdaleč ne pokriva variabilnih stroškov, je v popravku gospodarskega načrta z ekipo preračunal začasni direktor Bruno Šurina. Trenutna cena fiksnega dela ogrevanja pa trenutno znaša 23.868 evrov na leto, od 1. julija dalje bi s potrditvijo popravka gospodarskega načrta na občinskem svetu znašala 27.765 evrov na leto.

Ob vseh drugih podražitvah še dodatnih 100 evrov za komunalo?

Primer izračuna položnice po novih cenah za eno osebo

Kaj to pomeni za občane? Podražitve storitev obvezne gospodarske javne službe, o čemer smo pisali včeraj, bodo k znesku na položnicam prinesle zanemarljiv delež v primerjavi s tistim, ki ga bo prinesla vnovična podražitev ogrevanja. Poglejmo primera, ki so ju pripravili v popravku gospodarskega načrta Komunale Trbovlje za to leto. 

Primer: 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje, 1 oseba

Nekdo, ki živi v stanovanju, velikem 50 m2 brez obnovljene fasade, in bi po obstoječih cenah plačal položnico v višini 189 evrov, bi po predlaganih oziroma načrtovanih cenah po novem plačal 255 evrov. Samo obvezne gospodarske javne službe, kot so voda, komunalščine in odvoz odpadkov, bi se podražile za 0,5 evra. 

Primer: 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje, 4 osebe

Primer izračuna položnice po novih cenah za 4 osebe

Štiričlanska družina, ki živi v 70 m2 velikem stanovanju z obnovljeno fasado, in bi po obstoječih cenah za položnico komunale odštela 271 evrov, bi po predlaganih oziroma načrtovanih cenah za položnico morala po novem odšteti 361 evrov. Strošek obveznih javnih gospodarskih služb bi bil višji za 1,5 evra. 

V energetiki za 50 odstotkov višji strošek, kot so načrtovali

Za primerjavo, v preteklih letih so bile nabavne cene plina relativno stabilne in so dosegale vrednosti med 15 in 30 evrov. Letos so prva načrtovali, da bo cena plina znašala okoli 60 evrov, a se dejansko giblje okoli 100 evrov. Podobno se dogaja tudi z emisijskimi kuponi, ki letos prav tako dosegajo rekordne cene, trenutno okoli 90 evrov. Na Komunali tako pričakujejo, da bo samo sektor energetike imel 3 milijone evrov več stroškov oziroma polovico več, kot so pričakovali na začetku leta.

Rdeče številke ostajajo kljub (načrtovanim) podražitvam

Rast cene emisijskih kuponov.

A niti podražitve, kot kaže, Komunale ne bodo pripeljale na zeleno vejo. Včeraj smo že pisali, da bodo iz rezerv dobička morali pokriti 770.000 evrov izgube za minulo leto, medtem ko so za letos sprva samo na sektorju energetike pričakovali izgubo v višini dobrega 0,5 milijona evrov, a so zaradi ekstremno visoke cene zemeljskega plina in emisijskih kuponov višino izgube popravili na vsaj 1,1 milijona evrov. Skupaj bi Komunala v tem primeru letos poslovala s 730.000 evrov izgube. 

Ob predpostavki, da se cene toplotne energije ne povišajo, pa bo izguba v letu 2022 na enoti Komunalna energetika znašala kar 1,7 milijona evrov, skupno pa bi podjetje v tem primeru pridelalo 1,3 milijona evrov izgube, kažejo kalkulacije, narejene s popravkom gospodarskega načrta.

Kako bodo popravke gospodarskega načrta in načrte o podražitvah Komunale Trbovlje na današnji seji pokomentirali občinski svetniki, boste lahko že jutri vnovič brali na zon.si. 

SORODNI ČLANKI:

Znana višina izgube komunale, na mizi pa seznam podražitev za občane

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --