24 C
Trbovlje
torek, 28. septembra 2021
ZON.siAktualnoHršak: Samostojni hrastniški volilni okraj so preprosto izbrisali!

Hršak: Samostojni hrastniški volilni okraj so preprosto izbrisali!

»S preureditvijo volilnih okrajev ni več samostojnega okraja Hrastnik, kar pomeni za bodoče kandidate za poslance iz Hrastnika velik problem«, pravi Ivan Hršak, poslanec Desus v DZ, ki prihaja iz Hrastnika.

Sprememba namreč neposredno vpliva na rezultat hrastniških poslancev. Pripravljen predlog sicer spreminja 16 volilih okrajev. V Litiji naj bi se volilni okraj premaknil iz enote 4, v enoto 6. Volilni okraj pa naj bi se povečal za občino Hrastnik ter manjši del občine Trbovlje.

Hrastnik izbrisali, opozicija nasprotuje

»V končnem predlogu preureditve volilnih okrajev, ki jih je pripravilo Ministrstvo za javno upravo, ni več samostojnega volilnega okraja Hrastnik. Preprosto so ga izbrisali in Hrastnik dali v volilni okraj Trbovlje. To spremembo je pripravil že minister iz Zasavja Rudi Medved, njegov naslednik Boštjan Koritnik pa jo je samo prevzel. Oba sicer trdita, da se tega ne da urediti drugače. To težko verjamem, kajti to pomeni za bodoče kandidate za poslanca iz Hrastnika velik problem,« ne skriva nezadovoljstva Hršak.

Rudi Medved

Prav nasprotno je, pojasni svoje in stališče stranke LMŠ poslanec Rudi Medved, saj je ta predlog »diametralno nasprotje tega, kar smo mi pripravili«. V LMŠ pravzaprav zagovarjajo ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu, kar pa ni niti približek trenutnega predloga ministrstva. Medved je prepričan, da predlog ne sledi sodbi ustavnega sodišča, ki pravi, da naj bi volilni okraji bili približno enako veliki. Kot primer navede razliko med okrajem Grosuplje s 16.000 volilci in Hrastnik z 8.000. »Predlog je preslikava tega, kar je ves čas zagovarjala stranka SDS.« še doda in kritično pojasni, da so videli le skice novega predloga, ki pa, po njegovem, nikakor ne izpolnjujejo sodbe ustavnega sodišča.

Po novem malo možnosti za izvolitev

Sam na prihodnjih parlamentarnih volitvah ne bo kandidiral in pri sprejemanju oziroma potrjevanju sprememb volilnega zakona nima osebnega interesa, »če bi mi slučajno kdo to hotel očitati. Mi pa ni vseeno za tiste, ki bodo v Hrastniku v novem skupnem volilnem okraju kandidirali v prihodnje, saj bodo imeli manj realne možnosti za izvolitev. Zelo sem se trudil za kolikor toliko sprejemljivo rešitev, a preprečiti ukinitve volilnega okraja Hrastnik mi ni uspelo in s tem doseči preureditev obstoječega VO Hrastnik. Uspelo mi je vsaj spremeniti naziv novega skupnega volilnega okraja, ki se bo tako imenoval VO Hrastnik – Trbovlje in ne, kot je bilo prvotno predvideno, VO Trbovlje,« pojasnjuje Hršak.

Ukinitev volilnih okrajev, možnost prednostnega glasu

S predlogom se ne bodo strinjali v opoziciji, izvemo, tudi nekatere koalicijske stranke naj ne bi podprle spremembe 16 volilnih okrajev. Bodo pa, bo besedah zagorskega poslanca že v decembru razpravljali o predlogu ukinitve volilnih okrajev. Ostalo naj bi 11 volilnih enot, razloži Medved, in volilci naj bi na glasovnicah izbrali stranko in enega izmed 11 kandidatov, ki bodo označeni na volilnem lističu in mu tako podelili prednostni glas. Lahko pa bodo izbrali le stranko, odločitev posameznika. Sistem je zelo podoben evropskim volitvam, kjer je pač država celotna volilna enota. Ljudje poznajo takšne volitve in kot se je izkazalo na zadnjih volitvah je okoli 80 odstotkov volilcev izkoristilo možnost prednostnega glasu. »Torej ljudje želijo izkoristiti glas posameznemu kandidatu in prednostni glas očitno znajo uporabljati. Tako imajo možnost, da vplivajo, kdo bo prišel v parlament.« zaključi Medved.

Za osvežitev spomina na zadnje državnozborske volitve, ki so bile leta 2018. Prvih pet po številu glasov za zasavske občine:

Hrastnik 

Trbovlje

Zagorje ob Savi

vir: Dvk, modro obarvani izvoljeni poslanci

Spremenili naj bi volilne okraje v Hrastniku, Trbovljah in Litiji

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Janez Janša na “raufnk” ja, pred medije ne

Po tem, ko se je predsednik vlade Janez Janša v sklopu vladnega obiska že včeraj mudil v Zasavju in splezal na najvišjo zasavsko atrakcijo...