17.3 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoHrastnik pričakuje pomoč države

Hrastnik pričakuje pomoč države

Strokovne službe občine Hrastnik so danes pričele z delno oceno neposredne škode, ki jo je povzročilo ponedeljkovo hudo neurje s točo.

“Višina škode še ni znana, že po prvih pregledih pa je jasno, da potrebna sanacija bistveno presega možnosti občinskega proračuna, zato občina Hrastnik pričakuje, da bo Vlada RS sprejela sklep o pričetku ocenjevanja škode, v nadaljevanju pa zagotovila sredstva za sanacijo državne in občinske infrastrukture ter škode na objektih v lasti fizičnih oseb in v kmetijstvu,” pravijo na občini Hrastnik.

neurje-hrastnik-9-630x420Najhuje na območju Jepihovca

Na občini ugotavljajo, da je največ škode na območju Jepihovca, kjer se je nad stanovanjsko hišo Urankar sprožil plaz v dolžini približno 200 metrov in višine 50 metrov. Zasuta je več kot polovica stanovanjske hiše, bivanje v njej je nemogoče, saj je potrebno je odstraniti zemljino in po navodilih geologa izvesti najnujnejše zaščitne ukrepe. Hudourniške vode so nanesle na stotine kubičnih metrov kamnitega materiala, popolnoma je odneslo dostopno cesto do vodnih zajetij, črpališča pitne vode in stanovanjskih hiš.

Ob zemeljskem plazu nad lokalno cesto Turje – Čreta v dolžini 50 metrov in širini več kot 20 metrov so bili izvedeni najnujnejši ukrepi za varnost prometa. Na plazu pod cesto Turje – Čreta pri stanovanjski hiši Dornik v dolžini 30 metrov in globine 15 metrov je potrebno izvesti ukrepe za začasno stabilizacijo plazu in s tem cestišča.

neurje-hrastnik-19-560x420 Sprožili še 3 novi plazovi

Zemeljski plaz pod stanovanjsko hišo Jovan v Turju neposredno ogroža elektro drog, posredno pa tudi stanovanjsko hišo. Treba je izvesti zaščitne ukrepe za zavarovanje. Plaz v dolžini 80 metrov se je sprožil še nad javno potjo Zigmaher, ukrepi so v teku.

Na območju Jepihovca je poškodovano črpališče pitne vode za oskrbo celotnega območja vzhodnega dela občine (Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično). Vodooskrba prebivalcev je zagotovljena ob stalnem ukrepu prekuhavanja. Objekti in oprema so poškodovani, prav tako vodna zajetja. Potrebna bo zamenjava opreme v objektu, sanacija objekta in dela povezovalnih cevovodov.

V območju nad prizadetim območjem nad Jepihovcem so se v dneh po neurju pojavili 3 novi zemeljski plazovi, ki na srečo ne ogrožajo stanovanjskih objektov. Tudi stanje na že prej sproženih in še ne saniranih plazovih na tem delu občine se je še poslabšalo.

Vse lokalne ceste že prevozne

Zaradi posledic neurja je bilo poškodovanih in zaprtih več občinskih in državnih cest. Poškodovano je celotno omrežje makadamskih cest, ob asfaltnih cestah so uničene skoraj vse bankine. Prevoznost na vseh lokalnih cestah je že zagotovljena, že dan po neurju je bila za promet odprta tudi močno poškodovana regionalna cesta Hrastnik – Rimske Toplice. Zaradi hudourniških nanosov na dveh mestih pa je še vedno za ves promet zaprta cesta Hrastnik – Zidani Most. Ukrepi se izvajajo s strani Zidanega mostu in Hrastnika.

neurje-hrastnik-2-630x420

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X