22.8 C
Trbovlje
sobota, 10. junija 2023
ZON.siAktualnoHrastničani do kisika na licu mesta

Hrastničani do kisika na licu mesta

Iz majhne zelene doline v osrčju Slovenije na skoraj 60 globalnih trgov letno odpotuje preko 120 milijonov steklenic najvišje kakovosti. In kot obljubljajo, bo z naprednimi investicijami, trajnostnim delovanjem in ambicioznimi cilji letno na globalnem trgu kmalu preko 200 milijonov prestižih steklenic, narejenih s slovenskim, natančneje s hrastniškim znanjem, ljubeznijo do stekla ter izjemnim spoštovanjem do narave.

»Več kot 160 let delovanja je izjemen dosežek za vsako poslovno zgodbo. Še posebej, če si vsaj približno zmorete predstavljati, kaj pomeni proizvodnja 365 dni v letu, brez premora – in to pomnožite s prej omejenim jubilejem v letih,« je svoj nagovor na otvoritvi kisikarne začel generalni direktor steklarne Peter Čas. V zadnjih treh letih so okoli 20 milijonov evrov namenili razvoju in zelenim tehnologijam. Ena takšnih je kisikarna, ki omogoča pridobivanje čistega kisika z zelo napredno tehnologijo, s pomočjo razgradnje zraka in praktično nima vplivov na okolje. Kisik je Steklarna Hrastnik do sedaj dovažala s tovornjaki, s proizvodnjo čistega kisika na sami lokaciji podjetja za potrebe proizvodnega procesa pa se bodo krepko zmanjšale transportne poti, hkrati pa se bo povečala zanesljivost dobave. Hrastničani bodo čisti kisik uporabljali pri proizvodnji stekla na novi G-peči, s tem pa poskrbeli tudi za mnogo nižje izpuste CO2.

Steklarna Hrastnik uporablja kisik pri proizvodnji stekla že več kot pol stoletja. Investicija v kisikarno, katera pripada podjetju Messer bo torej omogočila bolj zanesljive dobave, manj prevozov in čistejše okolje. Trimiljonsko pridobitev ima hrastniško podjetje v dolgoročnem najemu.

»Z nenehnim izboljševanjem naših procesov prispevamo k varovanju okolja in podnebja. Poleg tega se osredotočamo tudi na razvoj tehnologij, ki naredijo proizvodne procese naših strank učinkovitejše in okolju prijaznejše,« pojasnjuje lastnik podjetja Messer Stefan Messer in dodaja: »To dosegamo z našimi plinskimi aplikacijami in z učinkovito dostavo plinov – kot je na primer ta enota za proizvodno kisika v Steklarni Hrastnik.«

Zelen prehod k novim tehnologijam je podprl tudi okoljski minister Andrej Vizjak, ki je prepričan, da so tovrstne spremembe ključnega pomena za dolgoročni obstoj steklarne in njeno konkurenčnost na globalnem trgu.

FOTO: Steklarna v Trbovljah 130 milijonov evrov za zeleno tovarno in pogoje za 300 novih delovnih mest

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik iz Hrastnika pobegnil od doma, a so ga policist izsledili

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v ponedeljek so obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo in lahkimi telesnimi...
X