-- OGLAŠEVANJE --

Hortikulturnice radeške občine: “Ukvarjanje z naravo nas osrečuje!”

-- OGLAŠEVANJE --

Na zadnji radeški občinski seji pred poletnim časom je bil potrjen predlog, da za letošnje leto podelijo dva zlatnika in dva srebrnika. Med prejemniki občinskega priznanja srebrnega leska bo poleg svibenskih gasilcev še Hortikulturno društvo Radeče, ki v letošnjem letu obeležuje svojo 60. obletnico delovanja.

Kot pove prva in edina dosedanja predsednica društva, ki to vlogo zaseda vse od leta 1988, Jovanka Kranjec, je radeško hortikulturno društvo sprva delovalo kot sekcija (enako kot zagorsko, hrastniško, trboveljsko in sevniško) Hortikulturnega društva zasavskih revirjev – sedež so imeli v Trbovljah. Nato so se odcepili in postali samostojni – Hortikulturno društvo Radeče.

“Kar 900 nas je bilo vseh članic in članov širom celotnega Zasavja in dela Posavja,” o neverjetni številčnosti vključenih pripoveduje sogovornica, ki pristavi še, da je v času ustanovitve radeško hortikulturno društvo zabeležilo 263 članov. “Dobivali smo so po hišah, enkrat pri enem, drugič pri drugem, saj svojih društvenih prostorov sprva nismo imeli,” še doda ob navedbi, da je vso kolesje tedaj (kot ga tudi danes) poganjala dobra volja, prostovoljno delo, zanos in volja, da vsak nekaj prispeva ter skupaj naredijo nekaj dobrega.

ZASLUŽNI ENTUZIASTI HORTIKULTURNEGA DRUŠTVA RADEČE: JOŽE PENIČ, MIMICA NOVAK, MIMICA RAINER, MARICA KORUN, MARTA LAZNIK, JANEZ KORUN

V Hortikulturnem društvu Radeče se danes njihovo članstvo giblje okrog številke osemdeset. “Prevladujemo ženske, moških je le nekaj, žal pa mladih sploh ni,” pove in obžalovanje obrne na šalo: “Že vrsto let se ponavljamo kot papige. Rade bi predajale vse, kar znamo, kar smo se naučile, naprej, toda med mladimi posebnega interesa za delo z rastlinami ni.” 

Strokovna srečanja, zelemenjava in tudi projekti

Veselo vzdušje na radeški tržnici tekom “zelemenjave”

Rdeča nit delovanja Hortikulturnega društva Radeče je na vsakoletni ravni utečena, saj se  udeležujejo treh, štirih predavanj, izvedejo po dve strokovnih ekskurziji letno in od leta 2017 dalje na Tržnici Radeče pripravijo “zelemenjavo” – dogodek, na katerem spodbujajo občane, ki radi vrtnarijo, k izmenjavi viškov posajenih sadik zelenjadnic, rož in zelišč, le-te tudi podarijo. “Vsako leto prihaja več občanov, ki so prireditev vzeli za svojo in jo vsako leto nestrpno pričakujejo,” je zadovoljna Jovanka Kranjec.

Lepa gesta, ki jo kot tako prepoznavajo pri samih sebi, je obisk njihovih starejših članov (nad 80. letom), katerim “podarijo eno rožico in šopek klepeta”, s čimer nazorno pokažejo, da cenijo medgeneracijsko sodelovanje in vse nasvete ter izkušnje.

RADEŠKE HORTIKULTURNICE: “KREPIMO VEZI Z NARAVO, ČUTIMO VZNEMIRJENJE OB PRIČAKOVANJU, DA BO SEME VZKLILO IN ČUTIMO PONOS OB OPAZOVANJU RASTI.”

Presajanje rastlin ob dnevu Zemlje 2023; foto: OŠ Radeče

Ponosni so, da lahko znanje predajajo tudi učencem preko vrtnarskega krožka in da so redno vključeni v aktivnosti domače osnovne šole ob dnevu Zemlje, ne pozabi poudariti zgovorna Jovanka.

Svoj šesti okrogli jubilej bodo s priložnostnim programom, ki ga bo pripravilo Gledališko društvo Radeče, obeležili jeseni, natančneje 15. septembra – v sklopu prireditev ob radeškem občinskem prazniku.

 

Hortikulturno društvo Radeče se je aktivno vključilo tudi v projekt Vsi na plac – podpisani so pod skrb in nego vertikalnega zeliščnega vrta na Tržnici Radeče, svoj del pa skupaj s še nekaj partnerji namenili tudi projektu Občine Radeče Po-Savski rečni turizem, v okviru katerega je nastala (med drugim) ribiška vasica na Hotemežu in zgrajen tudi poseben čoln tombas.

Od ohranjanja narave do ocenjevanja urejenosti domačij

Že v času delovanja Hortikulturnega društva zasavskih revirjev je član upravnega odbora Tone Bantan zapisal: “Čuvajmo naše Zasavje, da bo zelenja vsaj za zdravje.” Dediščina tedaj delujoče Komisije za ocenjevanje urejenosti hiš, šol in šolskih vrtov se je prenesla; tako je Hortikulturno društvo Radeče leta 2003 postalo del 7-članske tovrstne komisije na občinski ravni in zadnjih 20 let pod drobnogled vzamejo celotno radeško občino in ocenijo, katera je najlepše urejena krajevna skupnost, hiša in kmetija.

Jovanka Kranjec je predsednica Hortikulturnega društva Radeče že 35 let

Tekom 60 let se je zgodilo in ponaredilo ogromno, kot ključno pa predsednica Hortikulturnega društva Radeče Jovanka Kranjec izpostavlja: “Življenja vseh nas, ki smo vključeni v društvo, zaznamuje delo. Delamo in ustvarjamo. Posejali smo veliko semen – dobrih semen in zagotovo za seboj puščamo veliko dobrega.”

Četudi se narava skozi leta in desetletja spreminja in se spreminja tudi odnos človeka do narave, Jovanka skupaj s svojimi somišljenicami iz društva, ohranja optimizem: “Naj posejana semena klijejo in rastejo tudi v bodoče. Za dobrobit nas in prihodnjih rodov.”

Znano, kdo bo nova direktorica KTRC Radeče

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj lahko predlagate bodoče nagrajence

Priznanja Občine Zagorje ob Savi se ob avgustovskem občinskem prazniku podeljujejo posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam ter društvom, ki so s svojim delom pomembno prispevali...
-- OGLAŠEVANJE --