10.6 C
Trbovlje
četrtek, 22. februarja 2024
ZON.siAktualnoHektar 'dobre' konoplje nad Trbovljami

Hektar ‘dobre’ konoplje nad Trbovljami

Klici na policijo, začudenje in stari dobri 'firbec' je bil namenjen skoraj hektar velikemu nasadu konoplje v Retju. Gre za prepovedano drogo ali kaj drugega?

Dvomi v drzno izvedbo

Gre za industrijsko konopljo, jasno in glasno poudarijo v podjetju GRO inženiring, za njeno zasaditev pa so prav tako potrebovali dovoljenje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zakon nalaga, da se zemljišča, ki so bila v procesu rudarjenja degradirana, povrne v stanje, primerno za nadaljnjo uporabo. In tega so se lotili v Trbovljah, pravijo.

Janez Trbovc, tehnični vodja projektov pojasnjuje, da so se za nasad konoplje odločili, ker blagodejno vpliva na prst, saj je rastlina sposobna očistiti in odpraviti strupene snovi iz zemlje in izboljšati njeno kakovost.

Poletje čas za rast, jesen za žetev

Rudniška hčerka, podjetje GRO inženiring, katerega direktor je prav tako Bojan Jelen, je izvajalec nenavadnega projekta. Hektar površine za nasad konoplje je GRO inženiring najel od družbe RTH. Prvo žetev so že imeli, zaradi težje dostopne lokacije pa je bila ta ročna.

Kaj bodo s pridelkom?

Pridelek in njegove dele bodo ločili glede na uporabnost, nekaj poslali na analizo. Del pridobljene žetve bodo predelali in uporabili za poslovna darila v obliki čaja in olja. Velikost trboveljskega nasada je namreč premajhna, da bi ustvarili dovolj pridelka in to prodali naprej, še pojasni Trbovc in doda: »Naš namen je, da zemljo, ki je bila degradirana, zaradi rudarskih posegov, povrnemo v uporabno stanje in omogočimo nadaljnjo uporabo le te«.  

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bivši minister bo direktor ZD Zagorje, koncesionarje še iščejo

Na razpis za direktorja zagorske zdravstvene ustanove so se prijavili štirje. Dve prijavi sta bili nepopolni in nista bili v roku dopolnjeni, zato so...