-- OGLAŠEVANJE --

Funkl: Takšne investicije v Hrastniku ni bilo več kot dve desetletji

-- OGLAŠEVANJE --

Z deli, vezanimi na gospodarsko cono ob vstopu v hrastniško dolino, si želi Občina Hrastnik vzpostaviti ekonomsko-poslovno infrastrukturo regionalnega pomena. Obrtno industrijska cona Steklarna – TKI Hrastnik bo prva velika investicija Občine v gospodarstvo v zadnjih dveh desetletjih, je ponosno poudaril župan Marko Funkl, kateremu ob bok sta sedla tudi direktorja kemične in steklarne – oboji bodo na tem območju širili svojo dejavnost.

Urejena dokumentacija, izbran izvajalec, obkljukana uvedba v delo in v kratkem tudi rušenje prvih objektov. Za namen gradnje so preselili 62 gospodinjstev in s tem skoraj 140 oseb, ki so na tem območju prebivale, sedaj pa se bodo začela dela.

Odstranili bodo dotrajane večstanovanjske objekte in območje komunalno uredili ter tako storili velike korake v smeri podpore razvoju gospodarstva – za razvoj proizvodnih dejavnosti. S štiri in pol milijonsko investicijo se bo zagotovilo dodatnih 1,9 hektarjev uporabnih površin namenjenih gospodarstvu, izboljšali se bodo pogoji za delovanje podjetij, napovedujejo tudi večje število novih delovnih mest.

Uvedba v delo je bila v prvih dneh aprila, po besedah izvajalca podjetja AGM Nemec trenutno potekajo pripravljalna dela povezana z elektro omrežjem, do konca maja naj bi pričeli z rušitvami manjših objektov, ki so bolj oddaljeni od ceste.

Dve muhi na en mah: cona + rekonstrukcija ceste Hrastnik – most čez Savo

Istočasno z gradnjo obrtno industrijske cone bo, po zagotovilih Direkcije RS za infrastrukturo, potekala gradnja oziroma rekonstrukcija ceste Hrastnik – most čez Savo. Ocenjena vrednost gradnje znaša 1,6 milijona evrov, predviden delež občine je 240 tisoč evrov.

Vrednost celotne operacije Obrtno industrijske cone Steklarna – TKI Hrastnik je 4,5 milijona evrov – od tega Evropska unija in Republika Slovenija sofinancirata 3,3 milijone evrov, preostanek Občina Hrastnik iz proračuna.

Največja investicija in rekordni proračun

Kot je povedal župan občine Hrastnik Marko Funkl: “Občina Hrastnik je bila v aktualni perspektivi pri črpanju evropskih kohezijskih sredstev uspešna pri projektu izgradnje Obrtno-industrijske cone Steklarna – TKI Hrastnik. Ob tem je pomembno tudi dejstvo, da bo z urejanjem cone urejena še cestna povezava mimo obrtne cone, v višini 1,6 milijonov evrov. Kompleksnost samega projekta nakazuje tudi investicija v plinovodno omrežje Trojane – Hrastnik v dolžini 5,8 km. Če k temu prištejemo tudi investiciji obeh podjetij v kasnejšo izgradnjo objektov na novih površinah za gospodarstvo ter s tem pogojev za odprtje dodatnih delovnih mest, si upam trditi, da gre za zgodbo o uspehu in največjo investicijo na področju gospodarstva v Hrastniku v zadnjih 20 letih in eno največjih tudi na območju Zasavja. Pri uspešnem črpanju evropskih sredstev ima tako tudi Občina Hrastnik rekorden proračun.”

Steklarna v coni z novo enoto za parfumerijo

Ker se na omenjenem območju že nahajajo uspešna podjetja, ki so v fazi potrebne širitve in potrebujejo prostor za razvoj novih dejavnosti, je ključnega pomena vzpostavitev potrebne javne infrastrukture, ki jim bo omogočila postavitev novih poslovnih objektov.
Strateški načrti za razvoj poslovanja Steklarne Hrastnik so v polnem zamahu.

Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik, je ob tej priložnosti povedal: “Steklarna Hrastnik proučuje vse možnosti širitve proizvodnega programa embalažnega stekla, prednostno pa seveda na lokaciji OIC Steklarna – TKI Hrastnik. V teku je izdelava idejnih projektov ter zasnove nove proizvodne enote za proizvodnjo premium programa embalažnega stekla, z večjim poudarkom na programu parfumerije, na lokaciji načrtovane OIC.” 

TKI bo zgradil tri nove zgradbe

TKI Hrastnik se na obstoječi lokaciji ne more več širiti. Zato bodo gradili na desni strani potoka – v bodoči OIC bosta dva proizvodna obrata in upravna zgradba, ki jo morajo preseliti iz sedanje lokacije zaradi gradnje križišča na glavni cesti Hrastnik – Zidani most ter novega mostu čez Savo.

Tudi izvršni direktor TKI Hrastnik Branko Majes je pojasnil, kaj za njih širitev pomeni: ” Urediti moramo prostore za reševalno enoto Klor, ki je državnega pomena. Zgradili oziroma nadgradili bomo proizvodno halo. In pa tretji objekt, v katerega bomo preselili pralne praške in s tem povečali proizvodnjo za krvne dodatke in premikse za živinsko krmo in tako prišli do nove dejavnosti ter postali bolj konkurenčni na trgu.”

Zaradi potreb družb bo zgrajen nov 6-kilometrski plinovod

Projekt izgradnje Obrtno-industrijske cone Steklarna – TKI Hrastnik bo prispeval k izboljšanju življenjskih in delovnih pogojev prebivalstva v občini Hrastnik in k razvoju gospodarstva in podjetništva v občini Hrastnik in regiji Zasavje, so torej trdno prepričani vsi deležniki v operaciji.

Bo pa na račun povečanih potreb zemeljskega plina tako Steklarne Hrastnik kot TKI Hrastnik, družba Plinovodi pričela z aktivnostmi investicije v plinovodno omrežje na projektu Trojane – Hrastnik. “V teku so aktivnosti projektiranja, urejanja stvarno pravnih pravic in pridobitve gradbenega dovoljenja za gradnjo novega vzporednega prenosnega plinovoda od Trbovelj do Hrastnika v dolžini 5,8 km, ki predstavlja del načrtovanega prenosnega plinovoda od Trojan do Hrastnika,” je pojasnil Primož Hrastovšek iz družbe Plinovodi. Nov prenosni plinovod pa bo v prihodnosti omogočal oskrbo uporabnikov tudi z obnovljivimi plini, kot sta sintetični metan in biometan, prav tako bo omogočal oskrbo s plinom, ki bo vseboval zeleni vodik.

SORODNI ČLANKI:

4 milijone za hrastniško obrtno cono steklarne in kemične

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --