4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Trboveljčani, na kolo!

FOTO: Trboveljčani, na kolo!

Četica kolesarjev je s kolesarjenjem po trboveljskih cestah tokrat že četrto leto zapored opozorila, da si tudi kolesarji zaslužijo svoj prostor v mestu.

Vožnja s kolesom po cesti od železniške postaje, preko industrijske ceste, čez krožišče, mimo sobotnega vrveža tržnice, mimo občine in vse do bivše Iskre, s ciljem v mestnem parku, se je, kljub uvidevnosti šoferjev, zdela stresna tistim, ki so nevajeni mestnega kolesarjenja. Več kolesarjev, ki sicer pedala poganjajo vsak dan, pa je priznalo, da tudi sami raje ostajajo na trboveljskih pločnikih.

“Da se bomo kolesarji v mestu počutili bolj varno, je treba narediti malo: potrebno je označiti poti za kolesarje, da bodo vozniki pozorni na to, da si transportne poti delimo vsi,” pravi članica Facebook skupnosti ‘Trbovlje na kolo’ Tadeja Bučar, ki se zdaj po Trbovljah večinoma vozi po pločniku.

Pričakujejo prvih 100 metrov kolesarske steze 

“Kolesarjenje je pomemben del življenja; ne gre le za šport, kolo je transportno sredstvo od točke a do točke b. Če mesto gradiš za avtomobile, bo vedno veliko avtomobilov in premalo parkirišč; če ga gradiš za kolesarje, bo kolesarjev mnogo več in še bolj zdravo bo za vse,” pravi Bučarjeva, ki se zaveda, da spremembe ne morejo biti vedno hitre. Pripravljalci trboveljske celostne prometne strategije so tudi člane skupnosti ‘Trbovlje na kolo’ povabili k sodelovanju. “Gre bolj za maraton kot za šprint, kljub temu pa pričakujemo, da bo v Trbovljah že ob prvi priliki začrtanih prvih 100 metrov kolesarske steze,” je optimistična Bučarjeva.

Udeleženec akcije Damjan Rajh se s kolesom vozi v službo in tudi za rekreacijo. “Po Trbovljah se počutim bolj varno na pločniku,” priznava. “Z mano pogosto kolesarita tudi hčerki, ki sta še majhni, zato ostajamo na pločniku.”  Slabih izkušenj z vožnjo po Trbovljah niti nima: ” enkrat me je v krožišču nekdo izsilil; sicer pa so ljudje kar uvidevni, umaknejo se in počakajo, da peljem mimo. Kultura voznikov se izboljšuje.” Akcije Trbovlje na kolo se je Rajh udeležil za večjo varnost kolesarjev: “Želim si, da bi imeli kolesarsko stezo, dovolj bi bile že talne označbe, opozarjanje. Za to je potrebna volja občinskih oblasti, a na kolesu nisem videl še nobenega občinskega uslužbenca, tudi županje ne,” opaža Rajh.

Direktor v službo s kolesom, ‘občinarji’ pač ne

Vsak dan kolesari tudi direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič: “Kolesarjenje je postalo moja navada in tudi potreba.” Njegove kolesarske izkušnje po Trbovljah so večinoma pozitivne, a izkusil je tudi nepotrpežljivost šoferjev, ki menijo, da je ves svet njihov. “Vedno kolesarim po cesti, ker bi z vožnjo po pločniku ogrožal pešce. Vedno poskušam zavzeti svoj prostor na cesti,” je razložil Poznič in priznal, da je imel na kolesu že več bližnjih srečanj s policisti.

Tudi udeleženec akcije Aljoša Gračner je skoraj vsak dan na kolesu: “Za rekreacijo. Po opravkih pa grem raje peš.” Kolesari po cesti, drži se desne strani, že nekajkrat je tudi padel, a pravi, da si je bil kriv sam, saj je vozil prehitro. “Dobro bi bilo, da bi v Trbovljah naredili kolesarsko stezo ali vsaj označili poti, saj kolesarji še vedno dobimo premalo pozornosti.”

Fotogalerija:

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...