-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Ponovili spust po reki Savi, kot je bil pred 90 leti

-- OGLAŠEVANJE --

Prvo uradno kajakaško tekmovanje na Slovenskem je bilo prvenstvo Dravske banovine na reki Savi, od železniške postaje Sava do železniške postaje Hrastnik. Natanko 90 let od tega dne je bilo včeraj (16. julija), in prav zato so slovenski kajakaši in ljubitelji Save ponovili spust od Save do Hrastnika. 

Kajakaška zveza Slovenije je v spomin na pomemben dogodek organizirala spust, tokrat sicer ne s sestavljivimi kajaki kot nekoč, so pa uporabili mini rafte in napihljive kajake.

Marušič: »Skušamo motivirati ljudi, ki živijo ob rekah, da se večkrat srečujejo ob in na reki, da zaživi tudi reka Sava.”

Jakob Marušič

Vodja programa Jakob Marušič, ki se je tokrat moral udeležbi odreči, nam je zaupal, da se je na spust prijavilo 36 udeležencev iz vse Slovenije. Seveda pa jih največ iz Zagorja in Hrastnika.

“Današnji dogodek ni tekmovalno naravnan, ker so tekme zdaj malce drugačne kot v tistih časih. Na začetku dvajsetega stoletja je kajakaštvo že bilo popularno v Gradcu in njihovi kajakaši so na novo odkrili naše reke, predvsem Savo, ker se v tistem času na njej ni nič dogajalo,” je pojasnil Marušič in izpostavil prvo tekmovanje na Savi leta 1933, kjer je sodelovalo največ udeležencev iz Zagreba, potem iz Gradca in Ljubljane. “Pod vplivom kajakašev iz Gradca se je kajakaštvo širilo, pa so začeli najprej Zagrebčani, kmalu za njimi Ljubljana in potem še Hrastnik.«

V tistih časih si seveda vsakdo kajaka ni mogel privoščiti. Tekmovanja so se udeležili s sestavljivimi kajaki. Izvedeli pa smo tudi zanimiva dejstva. Denimo, da je bil časomerilec prisoten na startu (na Savi), potem pa je šel z vlakom na cilj (v Hrastnik), kjer je pričakal kajakaše. Eden od sodnikov je bil tudi v Prusniku, kjer so znane brzice. Če je tekmovalec prenesel kajak mimo brzice, namesto da bi veslal je dobil pribitek deset minut.

Naj povemo še to, čeprav spust ni bil tekmovalen, sta na cilj prva prispela Andrej Jelenc in Anže Berčič s časom, 1 ura 38 minut. Ostali so za isto pot potrebovali več kot dve uri. »To pa zato, ker sva midva veslala, ostali se pa le spuščajo, « se je pošalil Andrej Jelenc.

 

 

FOTOGALERIJA:

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --