-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Največja sončna elektrarna bo stala v Hrastniku in to že letos

-- OGLAŠEVANJE --

Holding Slovenske elektrarne, največji slovenski proizvajalec električne energije, tudi iz obnovljivih virov, je od tega tedna bogatejši za projekt izgradnje največje sončne elektrarne v Sloveniji. Temeljni kamen za 3,036 megavatno sončno elektrarno so v Prapretnem pri Hrastniku položili generalni direktor HSE dr. Viktor Vračar, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan občine Hrastnik Marko Funkl in Zvonko Černač, vodja Službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Vlade Republike Slovenije.

Prav na dan, ko je praznovala Občina Hrastnik se je s temeljnim kamnom pričela gradnja največje sončne elektrarne, ki bo prostor pod soncem dobila v Hrastniku. »Vesel sem, da energetika ostaja v Zasavju, predvsem pa, da bo zelena. Želim si, da bi v dolino pripeljali čim več investicij in tako pripomogli k razvoju gospodarstva,« je ob tem povedal župan Marko Funkl. 

Elektrarna Prapretno edina v Sloveniji z močjo enega megavata in z gradbenim dovoljenjem

Investicija v sončno elektrarno Prapretno sodi v sklop novogradnje novih proizvodnih virov električne energije iz obnovljivih virov, ki je skladna tudi z usmeritvami strateških dokumentov na nivoju države. Elektrarna bo postavljena na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno in je dober primer oživitve degradirane lokacije: ne le zato, ker je na tej lokaciji nekoč delovala Termoelektrarna Trbovlje, ki je veljala za ekološko neprijazen objekt, temveč tudi zato, ker bo oživitev te lokacije skladna s smernicami EU za zmanjševanje ogljičnega odtisa države.

Celotna ocenjena investicijska vrednost postavitve sončne elektrarne Prapretno z vso pripadajočo opremo je 2,5 milijona evrov brez davka. Postopek pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja je bil zaključen v maju 2021, pričetek obratovanja ter s tem prva proizvodnja električne energije pa sta predvidena še letos.

»Na področju proizvodnje električne energije iz sonca imamo v skupini HSE že izkušnje. Pod našim okriljem trenutno deluje pet sončnih elektrarn, šesta, sončna elektrarna Prapretno, pa bo prva v Sloveniji, ki ima več kot en megavat moči in je dobila gradbeno dovoljenje,« poudarja dr. Viktor Vračar, generalni direktor HSE. Dodaja še, da je poslanstvo HSE intenzivno nadaljevati naložbe v zanesljive in okolju prijazne vire električne energije. »Kot takšno je v vseh pogledih skladno s smernicami, ki jih tudi naši državi narekuje tako imenovani zeleni prehod.«

Obljuba za odpravo birokratskih ovir

Navdušenja nad gradnjo ni skrival niti minister za infrastrukturo v Vladi Republike Slovenije Jernej Vrtovec. »Začetek gradnje sončne elektrarne Prapretno je zgodba o uspehu, s katerim obračamo nov pomemben list v razvoju slovenske energetike in družbe, skrbi za okolje in izboljšanju kakovosti našega življenja nasploh. To je primer pametno naravnane razvojne politike,« pravi in dodaja: »Naj bo sončna elektrarna Prapretno naš zgled. Potrudimo se, da bo v naši državi sončnih elektrarn čim več in čim prej.« Poudaril je še, da si bodo prizadevali za odpravo nepotrebnih birokratskih ovir pri izvajanju takšnih projektov, in pozval vse energetike, da prispevajo svoj delež k učinkovitem razvoju slovenske energetike.

Elektrike za letno porabo 700 gospodinjstev iz največje sončne elektrarne v Hrastniku

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --