-- OGLAŠEVANJE --

EKSKLUZIVNO: Odkrito s prvim možem Steklarne

-- OGLAŠEVANJE --

Prvi intervju s Petrom Časom od prevzema vodstvenega stola v Steklarni Hrastnik objavljamo na našem portalu. Kakšen je nov direktor Steklarne Hrastnik, kaj počne, kako vidi Hrastnik in kako bo steklarsko ladjo usmerjal naprej?

Odraščal je v Mislinji in vsak dan se iz Savinjske doline vozi v Hrastnik. Družinski človek, oče dveh malčkov, ki je poleg veliko akcije, deležen tudi kakšne neprespane noči. Pravi, da je družaben človek , včasih je veliko kolesaril, danes toliko kot mu to pač dopušča čas. Magister strojništva na prvo mesto postavlja vrednote kot so varovanje okolja, spoštovanje sočloveka in zaupanje.

Kakšen je bil prvi stik z Zasavci?

Zasavce lahko primerjam s Korošci. So prav tako borci. Zasavci so imeli v tej dolini trdo življenje z rudnikom in težko industrijo. Zelo ste srčni, pripadni, zelo motivirani in jaz z veseljem vsak dan bolj sodelujem z vami. Sodelovanje pa gledam tudi kot priložnost za osebno rast.

Kaj pa zasavščina?

Prihajam iz okolja, in sicer iz Mislinje, kjer imamo veliko nemških besed, zato mi je to okolje precej domače. Je pa res, da kletvice pri nas niso tako pogoste. Sicer sem se nad Zasavjem navdušil, ko smo poleti imeli piknik na Kalu in se nisem mogel načuditi neverjetnim razgledom. Komaj čakam pomlad, da bom prekolesaril te kraje. V kratkem grem “spoznavat” Krajevno skupnost Steklarna s predsednikom KS Adijem Zaletelom, ki je obljubil, da mi bo predstavil okolico.

Je bilo težko “presedlati” v steklarstvo?

Prvi del moje poslovne poti je bil v Gorenju, kjer smo imeli serijsko proizvodnjo. Poslovno pot sem nadaljeval v jeklarski industriji, ki spada v procesno industrijo tako, kot Steklarna. Z delom v metalurgiji sem se priučil znanja taljenja in dodajanja materialov. Gre za podoben energetsko zahteven proces kot v steklarstvu, kjer je delo intenzivno, delovni pogoji pa zahtevni. V prihodnje se bomo v Hrastniku še veliko ukvarjali z izboljšanjem delovnih pogojev.

“Podedoval sem motiviran vodstveni in proizvodni tim.”

Pomembna odločitev, da so vas postavili kot prvega moža Steklarne je temeljila tudi na vašem odnosu do zaposlenih.

Vedno sem in vedno bom deloval z določenimi vrednotami. Spoštovanjem med vsemi deležniki v podjetju, odkrita in odprta komunikacija s sodelavci in partnerji. Verjamem, da so sestanki pomembni, da se o problemih odkrito pogovarjamo in jih rešujemo. Vsekakor odnosi, odnosi in odnosi … Veliko sem bil v proizvodnji in med zaposlenimi. Le s pravimi informacijami lahko pravilno reagiramo.

Ponos novega direktorja: Izvedba izjemno zahtevne steklenice, ki bo prepletena z zlatimi nitmi, vanjo pa bodo nalili vrhunski konjak in izdali “limited edition” izdajo konjaka za 500 evrov, ta se bo prodajal zgolj v enem lokalu v Parizu.

Kako so vas sprejeli v podjetju?

Seveda so na vsakem začetku pomisleki in zavore, ampak če do ljudi pristopiš spoštljivo in ponižno, te ljudje sprejmejo. Zanimam se za vsakega posameznika in za delo, ki ga opravlja. Udeležujem se proizvodnih sestankov in moj občutek je, da so me sprejeli odlično.

“V vsak odnos vstopam s 100 odstotnim zaupanjem, nikoli ne delujem s figo v žepu.”

Menjava vodstva je lahko za nekoga nova priložnost.

Seveda. Osebnosti so različne in s spoznavanjem eden drugega prihajajo tudi nove priložnosti. V vsak odnos vstopam s 100 odstotnim zaupanjem, nikoli ne delujem s figo v žepu. Enako pričakujem od sogovornikov. Če pa zaupanje izgubiš, je pot nazaj težka.

“Kot človek ne moreš uspešno delovati na področju, ki ne deluje v skladu s tvojimi vrednotami, enako je doma v družini. In po srečanju z Božičema je bila edina logična odločitev, da poslovno pot nadaljujem v Steklarni Hrastnik.”

Kaj lahko pričakujemo v Steklarni v prihodnje?

Prišel sem zaradi dolgoročne strategije rasti, usmerjanja v premium in super premium razred. To uspešno usmeritev dobro nadaljujemo in dodajamo nove lastnike blagovnih znamk. Ohranjamo odlične odnose z distributerji. Imamo tudi vse več novih projektov na področju skupnega razvoja z lastniki blagovnih znamk.

V Steklarni lahko že srečamo tudi prvega robota.

Prvi robot Steklarne Hrastnik, ki opravlja težaško delo namesto zaposlenih.

Že kar nekaj let poslušamo o digitalizaciji in na tem področju je Steklarna že pošteno zajahala ta val, ki ga bomo še nadgrajevali. Zavedam se, da je potrebno za ta prehod zelo veliko vlagati v kompetence zaposlenih, od managerjev do operativnih vodij do zadnjega zaposlenega. Ogromno sredstev bomo namenili izobraževanju kadra in naše zaposlene opremili s potrebnimi znanji.

Ne glede na to, kaj delaš se v vsakem kolektivu najdejo negativci. Kaj bi jim rekli?

Določen odstotek zaposlenih bo vedno nezadovoljnih in rekel bi jim naj se ozrejo okoli sebe, pogledajo sodelavce, ki s svojim žarom, strastjo ustvarjajo super premium steklarske izdelke, ki gredo po celemu svetu in da ti sodelavci lahko to ustvarijo, so zadovoljni, so motivirani in so pripravljeni rasti s podjetjem. Drugače ne gre.

“Andrej Božič in ekipa so naredili fenomenalno tranformacijo podjetja, ki sem ga prevzel na vrhuncu. Zato bodo veliki izzivi, kako podjetje obdržati na tem nivoju in ga uspešno peljati naprej.”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --