24.3 C
Trbovlje
petek, 30. julija 2021
ZON.siAktualnoDva kotička za oddajo še delujočih aparatov v Zasavju

Dva kotička za oddajo še delujočih aparatov v Zasavju

Na Zbirnem centru Zagorje ob Savi in na Zbirnem centru Neža v Trbovljah sta postavljena nova kotički za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotički so označeni z rumeno tablo ter tako nezgrešljivi.

Tam lahko oddate svoje še delujoče aparate, primerne za ponovno uporabo. V kotičku zbirajo vse vrste aparatov: velike aparate – pralne in pomivalne stroje, pečice, štedilnike, hladilnike, zamrzovalnike, orodje za dom in vrt, male gospodinjske aparate, avdio-video in foto opremo, monitorje in televizorje z ravnim zaslonom, računalnike, mobilne telefone, igrače in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije.

”Upamo, da bo kotiček za oddajo še delujočih aparatov občane spodbudil k razmisleku o tem, kako ravnajo z aparati, ki jih več ne potrebujejo, in da bomo z ozaveščanjem občanov ter spodbujanjem ponovne rabe dolgoročno zmanjšali količino po nepotrebnem zavrženih predmetov,” je ob vzpostavitvi kotička na Neži dejal direktor trboveljske komunale Tomaž Trotovšek. 

V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo. Namreč kar 1–2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki prehitro končajo v predelavi materiala.

Pomembno: Pametni telefoni vsebujejo prek 60 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, med drugim tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih v Evropi danes v povprečju uporabljamo 2 leti in jih globalni potrošniki na leto kupimo skoraj 1.5 milijarde enot, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe za še eno leto prihranili 2.1 milijona ton izpustov toplogrednih plinov.

 

Direktor Komunale Zagorje Sandi Grčar je dodal takole: ”Veseli nas, da lahko tudi v naši občini spodbujamo prebivalce k e-krožnemu gospodarstvu, k cilju nastajanja manj e-odpadkov, saj bomo z vzpostavitvijo kotička za ponovno uporabo v našem zbirnem centru v Zagorju ob Savi, k temu cilju veliko pripomogli. ”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Največ Zasavcev na Hrvaško, le nekaj manj na dopust kar v domače kraje

Na našem portalu smo pripravili anketo, v kateri smo bralce spraševali, kam se bodo letos odpravili na dopust. Kot kaže, večina odhaja ali pa...