15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoDržava daje občinam po 3,1 evra na prebivalca

Država daje občinam po 3,1 evra na prebivalca

V zasavskih občinah pozdravljajo odločitev, da bo država na predlog Ministrstva za obrambo delno krila stroške zaradi epidemije covid-19. Tako naj bi občine še letos prejele pavšal v višini 3,1 evra na prebivalca.

Kdaj naj bi bil denar na občinskih računih, še ni jasno. Občina Hrastnik, na primer, bo na račun prejela nekaj več kot 28 tisoč evrov. “Denar je zelo dobrodošel in ga bomo namenili za višjo kakovost življenja naših občank in občanov,” pojasnjujejo na hrastniški občini, ki so imeli zaradi epidemije do sedaj za 36.540 evrov stroškov.

Stiska najemnikov prostorov

Sofinanciranja so veseli tudi v Litiji, saj se bo dodatno na občinski račun steklo 48.261 evrov, kar je za kritje skoraj dveh tretjin nastalih stroškov zaradi epidemije covid-19, ki so znašali 69.639 evrov. Trboveljska občina bo prejela 49.500 evrov. “Koliko vseh stroškov bo imela letos občina, bo jasno, ko bo v veljavi vseh sedem PKP. Čakamo na primer še pravilnik resornega ministrstva glede oprostitve najemnih poslovnih prostorov, imamo tudi prošnje najemnikov poslovnih prostorov za oprostitev plačila omrežnine in podobno,” pojasnjujejo na Občini Trbovlje.

Proračunska “telovadba”

“Vsako dodatno sofinanciranje s strani države je dobrodošlo in pohvalno,” komentirajo na Občini Zagorje od Savi, ki bo imela letos samo zaradi epidemije 160 tisoč evrov odhodkov. “Občina v proračunu za leto 2020 ni imela vključenih odhodkov za financiranje stroškov epidemije. Vsa manjkajoča sredstva za financiranje stroškov epidemije je med letom zagotavljala s prerazporeditvami sredstev iz drugih proračunskih postavk oziroma s koriščenjem sredstev splošne proračunske rezervacije,” so pojasnili na zagorski občini. Obvestila o prejetem sofinanciranju iz Ljubljane še niso prejeli. Po naših izračunih pa naj bi občina prejela dobrih 52 tisoč evrov.

Razkuževanje, oprema, delo prostovoljcev

In kaj vse občine krijejo zaradi covid-19? Denar namenjajo za različno opremo, kot so pregrade, zaščitna oblačila, ventili za kisik, generatorji ozona, folija, predpražniki,….za maske, razkužila in rokavice, za tehnologijo za razkuževanje prostorov, šotor, storitve varovanja (kontrola mask, merjenje temperature … ), obveščanje javnosti preko obvestil in opozorilnih tabel… prav tako krijejo stroške za delo prostovoljcev, ki dostavljajo osnovne potrebščine občanom, hrano osnovnošolcem in ki pomagajo v domovih za ostarele oziroma v domovih za upokojence.

Podpora lokalnih skupnosti je ključna za učinkovit spopad z epidemijo, menijo na vladi. Zaradi aktiviranja državnega načrta zaščite in reševanja bodo občine v povprečju dobile po 30.000 evrov, denar bo država počrpala iz proračunske rezerve, ki je namenjena obvladovanju epidemije covid-19.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...