-- OGLAŠEVANJE --

Dobrosrčna Trboveljčana rešila ujete žabe

-- OGLAŠEVANJE --

Žabe se vsako pomlad selijo proti vodi. Pogosto pa je njihova pot čez cesto ali druga nevarna območja. Nekatere občine so naredile tunele, druge organizirajo prostovljske akcije.

Marsikatera žaba namreč prav zahvaljujoč tem tunelom preživi, kar je nadvse pomembno. Žabe so pomembne za ekosistem, obenem pa tako ne mrgoli povoženih ostankov na cestah. To namreč ni le nehigienično in neprijetno na pogled, ampak tudi nevarno za udeležence v prometu.

Pretočni bazen bi lahko bil usoden

Podobne reševalne akcije so se pred dnevi lotili tudi pod trboveljskim Retjem. Ni šlo sicer za načrtovano in organizirano pomoč žabam pri selitvi, vendarle pa kljub temu za reševanje. Sprehajalca v Lakonci, področju pod Bukovo goro, sta po naključju opazila, da se je v večji jašek ujelo precejšnje število žab. Gre za vodni lovilec oziroma pretočni bazen, ki so ga zgradili v sklopu sanacijskih del na rudniških površinah na tem območju. Betonski jašek je še prazen, brez vode, ker še ni povsem dokončan.

V kanalu, ki pelje od pretočnega bazena proti dolini, je bilo opazno število žab, po grobi oceni reševalcev približno petdeset. Precej sta jih pobrala inprenesla čez cesto, kjer že nekaj let po vzporednem kanalu teče voda in jih spustila v delujoči pretočni bazen. Ta je napolnjen z vodo in v njem so tudi sicer vsako pomlad žabe.

Zakaj so jo živali letos ubrale po suhem kanalu na drugi strani ceste in se podale v suhi pretočni bazen, ni znano.

Prav nasproti in vzporedno čez cesto sta namreč z vodo napolnjena kanal in pretočni bazen. Tako, kot ni znano, zakaj so poskakale v suhi jašek. Ta je brez vode, le v enem od kotov je majhna luža. Teh prostovoljca nista mogla rešiti. Pretočni bazen je namreč strm in globok 3 metre ali še več in vanj ali iz njega nikakor ni možno brez lestve ali vrvi, zaradi globine pa si tudi žabe same ne bodo mogle utreti poti iz njega. V njem ujetim živalim zato nista mogla pomagati.

Glede na situacijo in aktualno selitev žab pozivata k akciji pomoči. Zagotovo ta ni potrebna le na tej lokaciji, ampak tudi še kje drugje, zato bi bilo potrebno organizirati se z nekaj prostovoljci in zavihati rokave.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --