22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoDobiček so kar potrojili

Dobiček so kar potrojili

Skupina ETI je v prvem polletju zabeležila odličen poslovni rezultat z 11 odstotkov višjimi prihodki od prodaje ter kar 3,3-krat višjim čistim poslovnim izidom.

Največji delež in najvišje rasti prodaje so v skupini Eti ustvarili na trgih Poljske, Nemčije, Skandinavije ter Slovenije, na domačem trgu so ustvarili kar 16 % višje prihodke kot v enakem obdobju lani. Konsolidirani prihodki od prodaje skupine ETI so v prvih šestih mesecih 2016 znašali 54,1 milijonov evrov, kar je 11% več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so rast dosegli na prav vseh trgih, kjer nastopajo. “Odličen poslovni izid potrjuje, da so bile naše strateške usmeritve in investicije v proizvodnjo v zadnjih letih pravilne, saj samo z rastjo prodaje takšnega rezultata ne bi mogli doseči,” pravi generalni izvršni direktor poslovanja Tomaž Berginc.

Polovico rasti ustvarili z novimi izdelki

V ETI so bili hkrati zelo aktivni tudi na področju razvoja in trženja novih izdelkov, katerih prodaja je predstavljala 5,8 % celotne prodaje skupine. To pomeni, da je ETI polovico rasti ustvaril s prodajo novih izdelkov. Še posebej so bili uspešni na področju razvoja varovalk, kjer so prihodke od prodaje novih izdelkov povečali kar za četrtino, pri čemer so največji delež predstavljale nove varovalke za fotovoltaične in druge aplikacije na enosmerni tok.

V ETI so v prvem polletju zabeležili tudi odličen čisti poslovni izid, ki je znašal 1,957 milijona evrov in je bil kar 3,3-krat višji kot v enakem obdobju lani. Berginc ocenjuje, da je na takšen uspeh vplivalo več dejavnikov: “poleg rasti prodaje in razvoja novih izdelkov tudi ohranjanje stabilnih marž, doseganje ugodnih nabavnih cen ter dvig produktivnosti, kakovosti in fleksibilnosti proizvodnje, ki jo je ETI dosegel s pomočjo številnih strateških ukrepov v preteklih letih.” 

Tomaž Berginc
Tomaž Berginc

Razširili upravo

Nadzorni svet ETI je skupaj z upravo oblikoval predloge sklepov za letošnjo skupščino delniške družbe, katere sklic bo predvidoma objavljen v torek, 30. avgusta. Osrednji točki dnevnega reda bosta predlog razdelitve lani oblikovanega dobička in imenovanje revizorja za leto 2016. Predlagan bo tudi prehod na mednarodne računovodske standarde. Nadzorni svet je na včerajšnji seji tudi razširil upravo, ki ima sedaj ponovno 2 člana. Sestava uprave in razdelitev delovnih področij je enaka kot pred novembrom 2014. Njen predsednik je tako ponovno Tomaž Berginc, član pa Rafael Kogej.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...