14.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 3. oktobra 2022
ZON.siAktualnoDo novega vrtca v 9 mesecih

Do novega vrtca v 9 mesecih

Novi vrtec Najdihojca v Litiji naj bi gradili z javno zasebnim partnerstvom, so na zadnji seji občinskega sveta z veliko večino sprejeli litijski svetniki.

Do novega vrtca z javno zasebnim partnerstvom

Novi vrtec, če bi ga gradil zasebnik po predvidenem scenariju, naj bi bil zgrajen v devetih mesecih, po enem letu pa naj bi sprejel 140 otrok v 8 oddelkih. Stari vrtec, zgrajen leta 1971, namreč ni več smotrno obnavljati in sanirati. Poleg tega je prostorsko omejen in ne zadošča današnjim normativom in standardom za delo v vrtcu.

Osnutek idejne zasnove za nov Vrtec Najdihojca v Litiji, ki ga je izdelalo podjetje Jereb in Budja arhitekti, projektiranje .

Svetniki bodo po razpisu ponovno odločali

Meta Ponebšek

“Odločitev za javno zasebno partnerstvo sicer še ni dokončna, saj se bo občinski svet po izvedenem javnem razpisu za izbiro koncesionarja, na podlagi izkazanega interesa ponudnikov in prejetih ponudbenih cen za koncesijo storitev, ponovno izrekel o svojem soglasju k podpisu koncesijske pogodbe z najugodnejšim ponudnikom,” pravi direktorica občinske uprave Litija Meta Ponebšek.

Največji pomisleki proti javno zasebnemu partnerstvu so bili, da bo vrtec po izteku koncesije zasebniku preplačan in ker občina v preteklosti ni imela dobrih izkušenj z različnimi koncesionarji.

1,8 milijona evrov za občino finančni zalogaj za 2 leti

“Upoštevati je treba dejstvo, da bi občina s trenutno razpoložljivimi in zagotovljenimi proračunskimi sredstvi za investicije vrtec gradila vsaj 2 leti, kar bi pomenilo bistveno več težav pri organizaciji dela vrtca, stroškov v najetih nadomestnih prostorih in v neizvajanju drugih, v občini že predvidenih investicijskih projektov v tem obdobju,” v prid javno zasebnega partnerstva pojasnjuje Ponebškova.

Ocenjena vrednost gradnje za 8 oddelčni vrtec s 1.100 kvadratnih metrov uporabnih površin v skladu z investicijsko dokumentacijo znaša 1,8 milijona evrov in ta se bistveno ne razlikuje tudi ne od doslej pridobljenih ponudb promotorjev, razlika – v višini 9.000 evrov/ letno v prid izvedbe po javno zasebnemu partnerstvu, nastane predvsem na podlagi stroškov obratovanja, vzdrževanja in drugih prednosti, ki jih lahko zasebni sektor ustvari pri upravljanju objekta v koncesijskem obdobju za 15 let, pravi Ponebškova.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X